2024.03.29, Péntek
Rodolfo vándorkiállítás érkezik a Pásztói Múzeumba

Rodolfo vándorkiállítás érkezik a Pásztói Múzeumba

Kecskeméti Katona József Múzeum

2019.09.06. 16:18

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelyének utazó kiállítása 2019. szeptember 20. – 2020. március 13. között lesz látogatható.

Hirdetés

Rodolfo legendássá vált mondatával a figyelemfelkeltésen túl arra a paradoxonra hívta fel a figyelmet, hogy minden csak illúzió. Ami csodának tűnik, csak az ügyes kezű bűvész mutatványa, aki nemcsak a tárgyaival játszik, hanem velünk, a nézőkkel is.

Gács Rezső bűvész kellékeit, könyveit, kártyáit hagyta az utókorra, ezek mellett pályája kezdetétől, már az 1930-as évektől, megőrizte fellépéseiről a színlapokat, szórólapokat, műsorfüzeteket. Mintha csak tudta volna, ez az egyik legfontosabb tett ahhoz, hogy kulturális emlékezetünkben tartsuk. Ez a precíz dokumentálás mára felbecsülhetetlen kinccsé vált. Olyan évtizedekről mesél, mint a pesti mulatók fénykora, vagy a vidéki turnékörutak időszaka. Megtudhatjuk kikkel lépett fel gyakran, és hogyan változtak a szórakoztatás formái és helyszínei az évtizedek során. Trükkjei apró csodák voltak hétköznapi tárgyakkal, melyekkel nemcsak elkápráztatta közönségét, de meg is nevetette.

Nagy történelmi változások idején élt, de mindig sikeres tudott maradni, mert hitt abban, amit csinált, szenvedélyesen szerette a bűvészetet és ennek szentelte egész életét. Mára csak a tárgyai maradtak meg, melyek mesélnek a feledhetetlen bűvész életéről.

 

 

Aktuáliskecskeméti Katona József MúzeumPásztói MúzeumRodolfo