A régen kihaltnak vélt kakaófa termeséből készül a világ legfinomabb csokoládéja. Az új csokoládé különlegessége abból fakad, hogy nem csak keserű, lila, hanem édes, fehér kakaóbabot is tartalmaz.
A 17. és a 19. század között a Pure National nevű, különleges kakaófát széles körben termesztették Ecuadorban, mivel jó minőségű kakaót lehetett előállítani terméséből, azonban egy betegség megtámadta a fákat. A szívósabb kakaófával való keresztezéssel a farmereknek sikerült megállítaniuk a betegség terjedését, de a keresztezett fák termésének minősége romlott – olvasható a BBC honlapján.
A 20. század elején a tudósok úgy vélték a Pure National kakaófa teljesen kihalt,
és ezáltal a ízletes, jó minőségű kakaó előállításának lehetősége örökre elveszett.
Két amerikai, Dan Pearson és mostohafia Brian Horsley 2007-ben, közel az ecuadori határhoz, felfedeztek egy különös kinézetű fát, amelynek a törzséből futball-labda méretű hüvelyek nőttek ki.
Pearson és fia több mintát is küldött a fa kérgéből az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának. A szaktárca vizsgálatai kimutatták, hogy a minták a rég kihaltnak vélt Pure National kakaófából származnak.
A Pure National kakaófa különlegessége, hogy a hüvelyekben nem csak lila, hanem fehér kakaóbabok is vannak, amelyek édessége a gyümölcsökéhez hasonlít.
A Marañón folyó és az általa létrehozott kanyon természetes határt képez, így megvédte a Pure National kakaófa egy kis csoportját a betegségtől. A túlélő fák az évek alatt mutálódtak, termésük most már sokkal több fehér kakaóbabot tartalmaz, mint lilát.
A világ csokoládészakértői igazi különlegességnek nevezik a Pure National fa terméséből készült csokoládét, Roger Von Rotz,
svájci cukrász a „csokoládék Rolexének”, nevezte a számára küldött mintát.
A Fortunato No 4., az ősi fa terméséből kinyert kakaó eladása az elit csokoládékészítőkre korlátozódik. A gyártók természetesen nemcsak a helyi üzletekben, hanem online értékesítési csatornákon is kínálják a csokoládét.
forrás: hirado.hu