2024.04.23, Kedd
Megáldották a felújított nőtincsi templomot
Fotó: Karánsebessy Kvojka Balázs

Megáldották a felújított nőtincsi templomot

vaciegyhazmegye.hu

2019.09.12. 16:42

Restaurálták a közel 700 éves nőtincsi Szent Márton római katolikus templomot.

Hirdetés

A munkálatok befejeződését követően augusztus végén szentmise keretében került sor a templom megáldására. A szentmisét Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatta be a hívek részére.

A megyéspüspök szentbeszédében az Istennel való boldog közösségről elmélkedett: a Vele való bensőséges kapcsolatról, a szeretetből ihletett cselekedetekről és tanúságtételről.

Szent Pál apostol - „Mindenrendű és állapotú Krisztus-hívő meghívást kap a keresztény élet teljességére és a szeretet tökéletességére” – gondolatán keresztül mutatott rá arra, hogy mindannyian meghívást kaptunk az életszentségre. A templom ünnepe pedig jó alkalom a személyes és a közösségi életszentség kifejezésére. „A templom az egyéni és közösségi megszentelődés sajátos helye. Az ószövetségi zsidóságnak egyetlen temploma volt: a jeruzsálemi, az örökkévaló hajléka, az áldozatbemutatás helye. A keresztény templom ((küriakon, bazilika), ecclesia, domus Dei, domus sacra) Isten igéje és az oltáriszentség (eucharisztia) ünneplésének a helye, de az egyházat, az imádkozó közösséget is jelenti” - hangsúlyozta a főpásztor.

Majd elmondta a III. századtól vannak keresztény templomok, addig magánházaknál ünnepeltek. I. (Nagy) Konstantin császár építette az első nyilvános keresztény templomot: Rómában, a Lateranus család palotájának a helyén 324-ben, a lateráni Keresztelő Szent János főszékesegyházat. „A mai alkalom jó lehetőség arra, hogy szembenézzünk: számunkra mit jelent a templom, őseink szent helye? Valóban az imádság háza-e? A templomhajó felújítása azt bizonyítja, hogy a nőtincsieknek fontos a templom, az Isten háza és az őseik öröksége” – zárta homíliáját Marton Zsolt.

A szentmise végén a püspök megáldotta a restaurált templomot.

forrás: Váci Egyházmegye, Bölönyi Gabriella

 

AktuálisNőtincsSzent Márton római katolikus templom