2024.04.20, Szombat
Idősíkok találkozása – különleges kiállítás nyílt az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál
osmaradvanyok.hu

Idősíkok találkozása – különleges kiállítás nyílt az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

osmaradvanyok.hu

2019.08.30. 17:13

A kiállítás központjában a terület kutatástörténete áll, bemutatva az 1830-as években kezdődő és máig tartó feltáró munkát, relációba állítva azzal a sokmillió éves geológiai múlttal, amely a terület Európa-hírű egyediségét adja.

Hirdetés

Új, hiánypótló kiállítással várja az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület a látogatókat az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban Idősíkok találkozása – Az Ipolytarnóci Ősmaradványok múltja címmel, amelynek megnyitójára 2019. augusztus 23-án került sor.

Az új kiállítás célja nem az, hogy kiváltsa a terület egyedi értékeinek a megtekintését, hanem hogy lehetőség szerint segítsen értelmezni a területen látottakat, miközben emléket állít mindazoknak, akik a legtöbbet tették a 19. századtól máig a területért, hiszen ez a csodálatos program, amely ma Ipolytarnócra várja a vendégeket, nem valósulhatott volna meg ezeknek az embereknek az áldozatos munkája nélkül.

A geológiai túrák után számos kérdést megfogalmaznak a látogatók a terület történetével kapcsolatban, ezekre a kérdésekre igyekszik érthető, egyszerű, szemléletes választ adni a kiállítás. Segít megérteni például, hol helyezkednek el az ipolytarnóci leletek korban a dinoszauruszokhoz vagy a mai emberhez képest, miközben bepillantást kaphatunk a terület egykori és mai kutatóinak munkájába is.

 

Az egész kiállítás tervezése során fontos szempont volt az „akadálymentesítés” biztosítása, amely itt nem kizárólag a fogyatékkal élők segítéséről szól, hanem arról, hogy a szövegek elolvasása nélkül is érthető, értelmezhető legyen, amit látnak. Ezt a kiállítás vizuális megjelenítése is segíti.

 

A tervezés során figyelembe vették, hogy a vendégek az ipolytarnóci kirándulásuk végén fogják felkeresni ezt a kiállítást, amikor már fáradtak a sokszor több órás élménydömping után, amit a terület nyújt a látogatóknak. Emiatt úgy kellett összeállítani az anyagot, hogy az ne legyen fárasztó, hosszú és információval túlzsúfolt, de segítse az élmények feldolgozását.

 

Ugyanakkor az új programelem lehetőséget biztosít arra, hogy a téli időszakban, amikor a geológiai tanösvényen az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé az őslábnyomok felkeresését, a kiállításon mégis komplex betekintést kaphassanak a látogatók az őslábnyomos terület értékeibe, így akár egy hosszabb élményprogram alapját is nyújthassa. Mindemellett a kutatások iránt mélyebben érdeklődőket is segítik: összeállították a területről megjelent cikkek repertóriumát, amely szintén a kiállítás része, s elkezdtük a területről készült fotók összegyűjtését is, amelyből egy válogatás már szintén megtekinthető.

 

A gyerekek számára – különböző korcsoportok alapján – a kiállításhoz most készülő, szeptemberben debütáló okostelefonos játék nyújt majd kiegészítő élményelemet, amelyhez módszertani útmutató is készül az osztálykirándulásokat kísérő pedagógusok számára, azonban úgy került összeállításra a kiállítás, hogy az minden korosztály számára érthető és élvezhető legyen anélkül is. A kiállításon minden kipróbálható: megsimogathatóak a lábnyomok és a bemutatott ősfa, szelfizhetünk az ősállatokkal és kipróbálhatjuk többféle játék keretében, hogy mennyit jegyeztünk meg a látottakból.

A kiállítás az Ipolytarnóci Ősmaradványok nyitva tartási idejében, minimum sétálójegy vásárlása esetén megtekinthető.

Jegytípusok, online jegyvásárlás: https://www.osmaradvanyok.hu/hu/online-jegyvasarlas-1

AktuálisIpolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi TerületŐsfenyő Belépő látogatóközpont