2024.04.18, Csütörtök
Háromszáz nehéz helyzetű település kap segítséget
pixabay - illusztráció

Háromszáz nehéz helyzetű település kap segítséget

MTI

2019.08.27. 22:00

A kormány döntése értelmében a következő években 300 nehéz helyzetű roma lakosságú település kap segítséget, 2019-ben az első 31 helyszínen el is kezdődik a munka – közölte Pintér Sándor belügyminiszter a Tiszaburán tartott tájékoztatón.

Hirdetés

A programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja, a végrehajtásban pedig a nagy egyházi karitatív szervezetek és a településeken dolgozó civil szervezetek is részt vesznek – mondta Pintér Sándor.

A romák ma is gazdasági nehézségekkel és előítéletekkel küzdenek, ezen szeretnénk javítani – közölte a miniszter, majd hozzátette: bár számos kísérlet történt, eddig még nem valósult meg a teljes beilleszkedésük a társadalomba.

Pintér Sándor szólt arról is, hogy a romák leszakadása ma is jelentős a tanulás, képzettség, az egészségi állapot, valamint a jövedelmek területén. A kormány egyértelmű álláspontja, hogy nem fogadható el ez a különbség - hangsúlyozta.

A 300 települést a KSH-val együttműködve komplex – foglalkoztatási, iskolázottsági, lakhatási, jövedelmi, bűnözési viszonyokat és a korszerkezetet egyaránt figyelembe vevő – mutató segítségével választották ki – tájékoztatott Pintér Sándor. A miniszter kiemelte: számítunk a települések vezetőire a programok megvalósításában, az ő eredményeik ugyanis az ország más területein is például szolgálhatnak.

A programban több célkitűzés is szerepel: ilyen a nehéz helyzetű települési önkormányzatok kiszámítható működésének elérése és a lakosság helyzetének javítását szolgáló fejlesztések megvalósítása – sorolta. A megélhetés javítása által szeretnénk a bűncselekmények számának további csökkenését is elérni – emelte ki Pintér Sándor, majd kiemelt célnak nevezte a teljes foglalkoztatás elérését is.

Magyarország nem gyarapodhatott volna, ha az itt élő népek nem közösen lépnek fel – mondta Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: a magyar állam mindig is megvédte, támogatta és segítette minden állampolgárát, minden közösséget. A "romakérdést" pedig nemzeti sorskérdésnek nevezte Kásler Miklós.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke kijelentette: nincs minden helyen egyetlen használható módszer, minden település más és más beavatkozást igényel. Az összes településben viszont közös, hogy a gyermek van a fókuszban - jegyezte meg.

A kiválasztott 300 településen 270 ezer ember él, nagy részük roma származású – hangsúlyozta Vecsei Miklós. A lakosság iskolai végzettsége és foglalkoztatottsági rátája alacsony, a komfort nélküli lakások aránya pedig meghaladja az országos átlagot – fűzte hozzá.

A program szakmai alapja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett Jelenlét programja, amely a településeken nem előre megírt feladatokat valósít meg, hanem a helyben megismert problémákra keres gyakorlati megoldásokat, és szociális diagnózisok felállításával jelöli ki a fejlődés irányába tett lépéseket – emelte ki.

Aktuálissegítségroma lakosságú településMagyar Máltai Szeretetszolgálat