2024.04.20, Szombat
Az idős lakosok Kazáron riasztó ajtóéket kaptak a rendőröktől
police.hu

Az idős lakosok Kazáron riasztó ajtóéket kaptak a rendőröktől

police.hu

2019.08.08. 13:53

A prevenciós szakemberek időseket kerestek fel a községben, hogy otthonaikban adjanak számukra bűnmegelőzési tanácsokat.

Hirdetés

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály munkatársai a napokban Kazáron keresték fel a veszélyeztetett korosztály tagjait, az önvédelmi képesség növelése céljából. Az áldozattá válás megelőzése érdekében látták el tanácsokkal a szépkorúakat. Felhívták a figyelmet arra, hogyan ismerhetik fel a sérelmükre elkövetett leggyakoribb bűncselekményeket.

A szakemberek a személyes beszélgetések alkalmával felhívták a figyelmet többek között a termékbemutatókon, árubemutatókon és a házalóktól történő vásárlások alkalmával betartandó szabályokra, a tűzifa vásárlása során előforduló csalás veszélyére, továbbá elmondták, mit kell tenni annak érdekében, hogy ne váljanak az úgynevezett „unokázós” csalás sértettjévé.  A rendőrök ezen kívül tájékoztatták a szépkorúakat az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó szám rendeltetésszerű használatáról és a segélyhívások során közlendő legfontosabb információkról.

Az idős emberek örömmel fogadták, hogy a prevenciós szakemberek a hasznos megelőző tanácsokon túl, megtanították nekik az elektronikus biztonsági ajtóékek működésének, illetve alkalmazásának módját. Ezeken túl a személyes és vagyonbiztonság növelése érdekében bűnmegelőzési kiadványokkal látták el őket.

 

Kérjük, fogadják meg a rendőrség bűnmegelőzési tanácsait az áldozattá válás elkerülése érdekében:

  • Ha olyan telefonhívást kapnak, ahol gyermekük, unokájuk bajba került és „ügyének” gyors megoldása érdekében készpénzt, és/vagy ékszert kérnek, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valóságtartalmát!
  • Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező ismeretlenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önöket!
  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, mert ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
  • Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén a 112-es segélyhívó számon értesítsék a rendőrséget!
AktuálisKazárbűnmegelőzés