Hogyan gyújtsuk be a tüzet a legegyszerűbben? Mennyit forgassuk a húsokat a grillen? Útmutató a tökéletes grillezéshez.
A nyílt lángon sütés egyidős az emberiséggel, mára pedig a grillezés Magyarországot is meghódította. Fontos azonban, hogy alaposan felkészüljünk rá, hiszen ha az alapanyag felkerült a grillrácsra, azt folyamatosan figyelni kell, egy percre sem hagyhatjuk őrizetlenül a parázs felett sercegő húsokat.
Az alábbi tippekkel a kezdő grillmesterek dolgát szeretnénk megkönnyíteni.
Szinte bármit grillezhetünk: zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, baromfi-, vörös és vadhúsokat is.
Minél soványabb a hús, annál könnyebb kiszárítani a grillen, ezért válasszunk zsírosabb, márványozottabb húsokat.
A végeredmény finomabb és porhanyósabb, ha bepácoljuk a húst. Felkészülés a grillezésre, begyújtás,
Ha tehetjük, válasszunk faszenes grillt. A rajtuk készülő ételek íze sokkal jobb lesz.
A faszenet a sütés kezdete előtt legalább fél-egy órával érdemes begyújtani, mivel a grillezés parázson ideális.
A begyújtás sokak számára jelent nehézséget, de néhány alkalom után belejön az ember. Jelentősen megkönnyítheti a dolgunkat egy grillkémény, más néven begyújtókémény. A begyújtást egy kis gyújtós alkalmazásával is hatékonyabbá tehetjük.
Ha nem áll rendelkezésre faszén, de van tűzifa, akkor ennek elégetésével is előállíthatjuk a grillezéshez szükséges parazsat (ahogyan az például a szalonnasütéskor is történik). A gyújtós használata ilyenkor melegen ajánlott.
A sütés előtt gondoljuk végig, mire lesz szükségünk a művelethez, és készítsünk mindent elérhető közelségbe - például egy, a sütő mellett felállított asztalra. Gondoskodjunk egy vödör vízről is, hiszen tűzzel dolgozunk, és jobb félni, mint megijedni.
Legyen megfelelő eszközünk - grill-lapát, húsfogó csipesz - a hús forgatásához, mozgatásához. Semmiképpen ne szúrjunk bele villát, mert kifolyhat az értékes ízanyagokat tartalmazó szaft.
A rácsot érdemes olajjal megkenni, vagy lágy szalonnával megdörzsölni, mielőtt feltesszük a tűzre, és rákerül a hús. Így kevésbé fog rátapadni a grillezett étel.
Ne forgassuk túl sokat a húsokat, az ideális az egyetlen forgatás.
A csontos húsokat mindig tovább süssük, mint a filéket.
A parázsra dobott borókaág vagy füstölőfa még finomabbá varázsolhatja ételünket.
Érdemes felkészülni rá, hogy nyáron bármikor jöhet egy futó zápor vagy egy nagyobb vihar. Ezért jó, ha van egy olyan hely - például fészer, melléképület, mobilgarázs - ahová az élelmiszereket és a grilleszközöket biztonságba helyezhetjük az eső elől.
Ha eddig eljutottunk, már csak az marad hátra, hogy az elkészült ételeket jóízűen elfogyasszuk. Zöldséget és sajtot is grillezhetünk, így a vegetáriánus vendégeknek, vagy azoknak is a kedvére tehetünk, akik inkább könnyebb fogásokat kedvelik.