2023.03.31, Péntek
A méhészeti termelés versenyképességét szolgálják a támogatások
agrarszektor.hu

A méhészeti termelés versenyképességét szolgálják a támogatások

mti

2019.06.21. 15:24

A termelés fenntarthatóságát és versenyképességét szolgálja az a mintegy hat milliárd forintos támogatás, amelyet a méhészet a következő három évben kaphat - mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Hirdetés

Elmondta, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a tagállamok 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó méhészeti programjait és a kapcsolódó uniós támogatások mértékét. Magyarország az uniós keretösszeg 7,8 százalékát, közel 3 milliárd forintot kap, ami a hetedik legmagasabb az unió tagállamai között.

 

A pályázható támogatás lehetőséget biztosítana a méhészeti kutatások, az új és modern technológiák finanszírozására, valamint támogatnák a kaptárcserét, a léptárolási, mézkinyerési és tároló, illetve a piacra jutást segítő eszközök, például palackozó berendezések beszerzését.

Nagy István a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kiemelte, hogy a méz minősége Magyarországon a második legjobb Európában a sűrűség alapján. Hozzátette, 1,2 millió méhcsaláddal mintegy 20 ezer méhész gazdálkodik Magyarországon.

Aktuálisméhészet