2024.04.18, Csütörtök
A nyaralás fontos kelléke az Európai Egészségbiztosítási Kártya

A nyaralás fontos kelléke az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2019.05.31. 15:04

A nyári kirándulások előtt nem csak utasbiztosítást érdemes kötni, hanem ajánlott beszerezni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is, amely ugyan nem váltja fel és nem is helyettesíti a TAJ számot tartalmazó hatósági igazolványt, de adott esetben jó szolgálatot tehet.

Hirdetés

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya fontos kelléke a biztonságos nyaralásnak, hiszen akik kiváltják, az EU valamennyi tagállamában, továbbá Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban is igénybe vehetik az állami egészségügyi ellátást. Ennek egyik alapvető feltétele, hogy az ideiglenes külföldön való tartózkodás során orvosi szempontból is szükséges legyen az ellátás. Az Európai Bizottság határozatai alapján ilyennek minősül pl. a dialízis-kezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátások is.

Fontos hangsúlyozni, hogy miután eltérő az egyes országok egészségügyi rendszere, előfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatások – amelyek Magyarország területén ingyenesek – csak ellentételezéssel vehetőek igénybe. Emellett megtörténhet, hogy a hatóságok nem ismerik el a kártyát – ilyen esetekben kérelmezhető, hogy a hazai egészségbiztosító pénztár vegye fel a kapcsolatot az ügyben érintett külföldi orvossal vagy kórházzal.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bármely járási hivatalnál térítésmentesen igényelhető a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével, kivéve akkor, ha az megsemmisül, megrongálódik, elvész vagy ellopják.  Mint minden kártyának, ennek is van érvényességi ideje: mindez az egészségügyi jogosultság végéig, de legfeljebb a kiállításától számított 36 hónapig tart. Az igénylés benyújtható személyesen, írásban vagy akár meghatalmazás útján is. Kiskorúak esetében pedig a törvényes képviselő közreműködése szükséges.

Abban az esetben, ha a birtoklásra való jogosultság az érvényességi idő alatt (pl. külföldre költözés miatt) megszűnik, a kártyát haladéktalanul vissza kell szolgáltatni az azt kiállító járási hivatalnak. Amennyiben valaki jogosultság nélkül veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatást, akkor annak költségeinek megtérítése az illetőt terheli.

Miután bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, a kötelező egészségbiztosítás csak kivételes esetben fedezi a külföldön elszenvedett, esetleges balesetet követő hazaszállítást, ezért mindenképpen ajánlatos megfontolni az utasbiztosítás megkötését is.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylőlapja az alábbi oldalról tölthető le: http://www.neak.gov.hu/nyomtatvanytar/temp_sc_521884.html
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya igényléséhez esetlegesen szükséges meghatalmazás az alábbi oldalról tölthető le: 
http://www.neak.gov.hu/nyomtatvanytar/temp_sc_521885.html

AktuálisBács-Kiskun Megyei KormányhivatalEurópai Egészségbiztosítási Kártya