2024.02.28, Szerda
Minden harmadik felsőoktatásba jelentkező műszaki vagy informatikai képzést választott
A kép illusztráció

Minden harmadik felsőoktatásba jelentkező műszaki vagy informatikai képzést választott

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2019.04.26. 12:54

A felvételi adatok szerint a műszaki és informatikai képzésekre első helyen jelentkezők száma 2019-ben meghaladja a 25 ezret. A szakok népszerűségének növekedése másfél-kétszeresen múlja felül a felvételizők számának 4 százalékos bővülését. A gazdaság egyik húzóágazataként működő infokommunikációs területen is fokozott igény mutatkozik felkészült informatikai szakemberekre.

Hirdetés

A felsőoktatási műszaki képzésekre a tavalyi adatokhoz képest hat százalékkal többen, közel húszezren jelentkeztek idén. A 19910 összes jelentkező közül több mint 15 ezren első helyen választották ezt a szakirányt. Egyes intézményekben még markánsabb növekedés mutatható ki, a Debreceni Egyetem Műszaki Karára 2018-hoz képest az első helyes jelentkezők száma közel duplájára nőtt. Kétszámjegyű a bővülés a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karát és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát választók számában is.

 

Tavalyhoz képest közel nyolc százalékkal több, 13285 diák jelentkezett informatikai képzésekre, az első helyen jelentkezők száma tízezer fölé emelkedett. Az idei évben a felsőoktatásba felvételizni kívánó 112 ezer fő mintegy harminc százaléka a műszaki és informatikai képzések mellett döntött. E szakok keresettsége az összes jelentkező számának 4 százalékos emelkedését jelentősen meghaladó arányban nőtt.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) határozott célja, hogy a hazai munkaerő-piaci igényekhez igazodva egyre több fiatal kezdje meg tanulmányait és szerezzen diplomát a matematikai, természettudományos, műszaki vagy informatikai felsőoktatási képzésekben. A magyar gazdaság növekedésével, a hazai vállalkozások versenyképességének fokozása érdekében egyre nagyobb szükség van jól képzett mérnökökre. A kormány már a középiskolai oktatásban is arra törekszik, hogy a szakképzést a mérnökképzés előszobájává fejlesztve támogassa a fiatalok ilyen irányú pályaválasztását.

 

A közel húszezer betöltetlen álláshelyet kínáló infokommunikációs terület szinte határtalan lehetőségeket nyújt a versenyképes és naprakész tudással rendelkező diplomások számára. A kormány a Programozd a jövőd! projekt keretében igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét az infokommunikációs területben rejlő lehetőségekre, és ösztönzi őket a szakirányú felsőoktatási, diplomát adó képzések megkezdésére.

 

Az ITM támogatásával megvalósuló pályaorientációs rendezvényeken a diákok élményalapon ismerkedhetnek meg a különböző műszaki területekkel is. Versenyezhetnek és kipróbálhatják képességeiket olyan eseményeken, mit a Szakma Sztár fesztivál, vagy a fiatalabb korosztályt célzó Szakmák Éjszakája programsorozat, amit idén először az innovációs tárca koordinált.

Aktuálisinformatikus képzésműszaki képzésfelsőoktatás