2024.06.22, Szombat
Július 1-jén indul a falusi csok
hellovidek.hu

Július 1-jén indul a falusi csok

mti

2019.04.06. 13:32

Az összesen 2486 ötezer lélekszám alatti, csökkenő lakosságszámú települést érint a program, amely a tanyákra teljes egészében, országosan kiterjed.

A falusi csoktól azt várják, hogy segítse a vidék népességmegtartó erejét, hogy ne néptelenedjenek el a falvak.
A támogatás legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. Vásárlásra - új lakás kivételével - legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható.

Meghatároztak továbbá minimális négyzetméterhatárokat - követve ezzel az általános csok szabályait -, a visszaélések kiszűrésére pedig feltételül szabják a legalább egyéves folyamatos - a legmagasabb támogatási összegnél kétéves - biztosítási jogviszonyt, az erkölcsi bizonyítványt, valamint azt, hogy közeli hozzátartozótól, saját tulajdonban álló gazdasági társaságoktól nem lehet ingatlant vásárolni. A lakásban kötelező bentlakást pedig a jegyzők bevonásával készülnek ellenőrizni.

A takarékszövetkezetekre kiemelt partnerként számítanak a falusi csok folyósításában. A falusi csok igénybevételéhez a bankok más szolgáltatás igénybevételét nem írhatják elő.

Aktuálisfalusi csok