2024.04.20, Szombat
Indul a motoros szezon
police.hu

Indul a motoros szezon

police.hu

2019.04.10. 14:54

A Nógrád megyei rendőrök felkészítést tartanak a motorkerékpárral közlekedők részére.

Hirdetés

A motorkerékpárral közlekedők a közlekedés legvédtelenebb csoportjába tartoznak. Közlekedésük során testüket nem védi más, mint a jól megválasztott ruházat, vagy rosszabb esetben az sem.

 

A tavaszi felkészülés elengedhetetlen. Az enyhe idő beköszöntével sokan veszik elő motorkerékpárjukat, ezáltal jelentősen megnő az utakon a motorral közlekedők száma. Nagyon fontos, hogy a motorkerékpárosok a több hónapos kihagyást követően készítsék fel járműveiket az újbóli közlekedésre. Ellenőrizzék a motorkerékpárok műszaki állapotát: az akkumulátor, a világító eszközök, a gumiabroncsok, a fékbetétek, a fékfolyadék, a gyújtógyertya megfelelő állapotát és működését.

A motorkerékpár ellenőrzése mellett saját maguk „felkészítéséről” se feledkezzenek meg. Néhány hónapos kihagyás után ugyanis még a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, valamint tompulhatnak a reflexek. Utóbbi kezelésére jó szolgálatot tehetnek a vezetéstechnikai kurzusok.

Közúti baleset bekövetkezése esetén a motorkerékpáros testének védelmére alapvetően a bukósisak és a motoros védőruházat szolgál. A motorkerékpáros legfontosabb védőfelszerelése a bukósisak, mely fő feladata a fej és az agy védelme, az emberi fejet érő erőhatások energiájának elnyelése. Kizárólag a becsatolt, megfelelő méretű, repedés- és balesetmentes bukósisak nyújthat kellő védelmet.

A motoros védőruházat nagyon fontos a sérülések megelőzése, illetve súlyosságának csökkentése szempontjából. Első sorban megfelelő szellőzésű, protektorokkal ellátott védőöltözet (hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág), valamint motoros csizma és kesztyű viselése ajánlott! Ne feledje: Magyarországon motorkerékpározás közben a bukósisak használata kötelező, a védőruházat viselése ajánlott!

Motorozás közben mindig mindenki a saját tempójában közlekedjen. Előzéskor mindig legyen alacsony sebességkülönbség, és közben mindig megfelelő oldaltávolságot kell tartani, hogy az előzendő jármű vezetője (egy esetleges kanyarodás esetén a visszapillantó tükrében) időben észrevehesse az előzési szándékot.

Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben ki is kell valamit kerülni. A helyes követési távolság megválasztása igen fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalat kell keresni.

 

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Balesetmegelőzési Bizottsága a motoros szezonra való felkészítés jegyében vezetéstechnikai képzést hirdet a motorkerékpárral közlekedők részére.

A 2019. április 13-án a Salgótarján – Nagyállomáson megrendezésre kerülő vezetéstechnikai képzés két részből áll, elméleti motoros KRESZ tesztlap kitöltése, valamint motoros vezetéstechnikai pálya teljesítése. A részvétel minden jelentkező számára a saját motorkerékpárjával történik.

A motoros vezetéstechnikai képzés teljesen ingyenes a résztvevők számára, viszont előzetes e-mailben történő regisztrációhoz kötött. A tréningen a jelentkezési sorrend alapján, az első 50 fő vehet részt.

A résztvevők közül a 10 legügyesebb lehetőséget kap a 2019. május 4-én a Hungaroringen megrendezésre kerülő SUZUKI - MOTOFEST vezetéstechnikai rendezvényen való díjmentes részvételre.

A vezetéstechnikai képzés regisztrációhoz kötött, jelentkezni és ezzel együtt regisztrálni a [email protected] valamint a [email protected] e-mail címeken lehet.

AktuálisNógrád Megyei Rendőr-főkapitányságmotoros szezon