2024.03.29, Péntek
Az egyik legősibb fáraó sírjára bukkantak Szakkarában
vaskarika.hu

Az egyik legősibb fáraó sírjára bukkantak Szakkarában

mti.hu

2019.04.07. 17:21

A nyughely mellett felfedeztek egy eddig ismeretlen királynőt is.

Hirdetés

Cseh régészek fedezték fel az egyiptomi Óbirodalom V. dinasztiájából származó, Kuvik főtisztviselő sírját Szakkara déli részén. Szakkarában jelenleg több külföldi régészcsoport is kutat. Kuvi sírhelyét a Mohamed Megahed egyiptomi régész által vezetett cseh régészeti kutatócsoport találta meg.

Rábukkantak egy eddig ismeretlen királynőre is

Kuvi síremléke mellett találtak egy feliratot is egy eddig ismeretlen óegyiptomi királynőről is, aki az V. dinasztia (Kr. e. 2435-2306) utolsó időszakában élt. Szetibhor királynő neve és címei egy vörös márványból készült oszlopba vannak bevésve, amely az újonnan feltárt főnemesi sírhely bejárata közelében található.

A Kuvi-féle temetkezési hely Dzsedkaré Iszeszi fáraó piramisegyüttese mellett található. A régészek évtizedek óta kutatják, ki lehetett a piramisegyüttes tulajdonosa, mivel ez az egyiptomi Óbirodalom legnagyobb eddig ismert királynői síremléke. Az új leletek alapján most bizonyítottnak látszik, hogy a piramisegyüttes tulajdonosa Szetibhor, Dzsedkaré Iszeszi fáraó eddig nem ismert felesége lehetett.

Aktuáliskutatásrégészettörténelem