2024.04.25, Csütörtök
Csütörtöktől elérhetők a bevallási tervezetek
uzletem.hu

Csütörtöktől elérhetők a bevallási tervezetek

mti

2019.03.13. 15:35

Immár a harmadik éve áll a lakosság szolgálatában az e-szja, amelynek révén idén 5,6 millió magánszemélyt mentesít az adóhivatal a bevallás-készítés terhétől.

Hirdetés

A magánszemélyek tehermentesítése után a vállalkozókon a sor, a cél az, hogy néhány éven belül a felére csökkenjen a cégek adóadminisztrációja.

Március 14-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján az ügyfélkapun keresztül elérhetők a bevallási tervezetek. Az e-szja idén tovább bővült, félmillióval több, mintegy 5,6 millió tervezetet készített el a hivatal - tájékoztatott Varga Mihály pénzügyminiszter, kiemelve, hogy három évvel ezelőtt teljesen új korszak kezdődött a bevallások történetében, olyan, amelyben még söralátét sem kell. Ez a rendszer az egyszerűségre, a kényelemre és az elektronikus szolgáltatásokra épül - mondta hozzátéve, a magánszemélyek többségének ma már bármiféle teendő nélkül lehet érvényes bevallása.

Az ügyfélkapuval rendelkezők csütörtöktől elérhetik tervezetüket, akinek viszont nincs ügyfélkapuja, érdemes nyitnia egyet, vagy még március 18-án éjfélig kérheti a hivataltól a tervezet postázását. Ha az adózó egyetért az szja-bevallási tervezetben foglaltakkal, akkor - az őstermelő, az áfa fizetésre köteles magánszemélyek és az egyéni vállalkozó kivételével - nem kell tennie semmit, május 20-án a tervezet hivatalos szja-bevallássá válik - foglalta össze a gyakorlati tudnivalókat Varga Mihály.

Aktuálise-SZJA