2024.07.18, Csütörtök
Folytatódik az adminisztráció csökkentése az adózás területén is

Folytatódik az adminisztráció csökkentése az adózás területén is

Pénzügyminisztérium

2019.01.17. 08:17

Öt adófajtával kevesebb lett, és mostantól a vállalkozások mentesülnek a havi KSH adatszolgáltatási kötelezettség alól.

Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben az adóterhelés az Európai Unióban 2017-ben. A címvédésre jó esély van, tavaly ugyanis mintegy 290 milliárd forintot, idén pedig több mint 200 milliárd forintot hagynak az adócsökkentések a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál. A Pénzügyminisztérium célja, hogy a vállalkozások adó-adminisztrációjának a csökkentésében is ilyen jó eredményt érjen el, ezért az egyszerűsítések idén is folytatódnak.

 

A kormány adópolitikájának fókuszában az adócsökkentés mellett az egyszerűsítés áll. A magánszemélyek esetében három éve gyakorlatilag nullára csökkent az adó-adminisztráció, hiszen 2017. óta az adóhivatal készíti el helyettük az éves adóelszámolást, az szja-bevallást. Ezzel szemben egy átlagos cégnek 2017-ben még mindig több mint 250 órát kellett fordítania az adóügyei intézésére. Azóta azonban megszűnt a hitelintézeti különadó, a kulturális adó, valamint a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75%-os különadó, a baleseti adó a biztosítási adóba, az eho (egészségügyi hozzájárulás) pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt.

 

A vállalkozások adminisztrációval töltött ideje most még tovább csökken, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megszüntette a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségét.

 

A gyors és hatékony egyszerűsítés csak az adószakma bevonásával lehetséges. Már az - ezért összehívott - első Adó-tanácskozás is eredményes volt,  melyen a legnagyobb ügyfélkörrel és szakmai tapasztalattal bíró adótanácsadó cégek és szervezetek vettek részt. Számos javaslatuk épült be az adószabályokba, így például az is, hogy idéntől már nem kell bejelenteni a dolgozó végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat. Az Adó-tanácskozáson is felmerült a KSH kezdeményezése a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatása kiváltásáról. Az adószakma képviselői megerősítették, hogy a változtatással jelentős bürokratikus tehertől szabadulhatnának meg az érintett vállalkozások.

 

Az Adó-tanácskozás résztvevőinek felvetetése alapján mostantól a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) havonta egyébként is küldendő ún. ’08-as bevallások adataiból az adóhivatal küldi meg a KSH számára a szükséges információkat. A következő adóhivatali nyomtatványt már e szerint kell kitölteni. Így a mellett, hogy a vállalkozásoknak évente tizenkét nyomtatvánnyal kevesebbet kell kitölteniük, sokkal pontosabb és részletesebb statisztikai adatok is állnak a gazdasági elemzők és a döntéshozók rendelkezésére.

 

Aktuálisadózásadminisztráció