2024.04.24, Szerda
Megyeszerte havazik, óvatosan az utakon!
MTI/Komka Péter

Megyeszerte havazik, óvatosan az utakon!

Nógrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság

2018.12.15. 18:45

Kora reggel óta havazik Nógrád megye térségében, ezért minden közlekedőtől fokozott óvatosságot kérünk a balesetek megelőzésének érdekében!

Hirdetés

Nógrád megye legtöbb településén hófehér lepelbe burkolózott a táj, ma reggel a legtöbben arra ébredhettek ugyanis hogy havazik. A havazás miatt az utak burkolata több helyen havas, hókásás, amely egyben komoly veszélyeket is rejthet magában, ha nem megfelelő óvatossággal veszünk részt a közlekedésben.

Többen vannak, akik nem cserélték még le a nyári gumiabroncsaikat a télire, ezért kérik, ha egy mód van rá, ilyen nyárigumikkal szerelt járművekkel ne induljanak útnak. Ilyen és ehhez hasonló időjárás esetén a közlekedésben csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra, illetve csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Fontos, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre megfelelően felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Érdemes az autókba télen pokrócot, ivóvizet, bikakábelt, zseblámpát, láthatósági mellényt, telefontöltőt és egy kisebb seprűt bekészíteni, továbbá télen mindig legyen bőven üzemanyag a járművekben, várakozás közben a fűtéshez ugyanis járatni kell a motort.

Gyalogosan és gépjárművel egyaránt fokozott óvatossággal kell közlekedni ilyen időjárás esetén. A gyalogosok ilyen útkörülmények esetén ne lépjenek hirtelen az úttestre a közeledő autó elé, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnőhet. A járdák burkolata is csúszóssá válhat, így a gyalogosközlekedés során is legyenek kiemelten körültekintőek.  Akik a tömegközlekedést választják, megnövekedett várakozási időre számítsanak.

Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 105-ös vagy a 112-es, ingyenesen hívható segélyhívó telefonszámok valamelyikét. Fontos továbbá, hogy a téli időjárással kapcsolatban folyamatosan kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

AktuálishavazásNógrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóságtéli közlekedés