2024.03.28, Csütörtök

Télies útviszonyokra figyelmeztet a rendőrség és a közútkezelő

mti

2018.11.27. 09:02

A magasabban fekvő tájakon várható télies útviszonyokra figyelmeztetett hétfői közleményében a rendőrség és a közútkezelő.

Hirdetés

A meteorológiai előrejelzések szerint a Zemplénben, illetve a Soproni- és Kőszegi-hegységben, majd általában az Északi-középhegységben az esőt havas eső, hó váltja fel, sőt a Zemplén és a Bükk egyes részein átmeneti ónos csapadék sem kizárt. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén a sík vidékeken is havazásba válthat az eső. Az intenzívebb havazásban érintett területeken, főleg az Alpokalján, a Bakonyban, a Mátrában, a Bükkben és a Zemplénben alakulhat ki jelentősebb mennyiségű friss hó szerda reggelig.

A közútkezelő szakemberei a következő napokban is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd - írták, ugyanakkor kiemelve: a közlekedőknek érdemes lesz fokozott óvatossággal vezetniük az intenzívebb havazásban érintett területeken.

 

A szakemberek arra figyelmeztetik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat mindenképpen cseréljék téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. 
A téli gumik tapadása ugyanis nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál így az autók féktávja, és ezzel együtt a balesetek kockázata is csökkenthető - hangsúlyozták.

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata is felhívta a figyelmet, hogy a téli időszakban megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell. 

A rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni - emelték ki.
Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra, rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra  - írta a rendőrség.

Aktuálisközlekedéstéli útviszonyokÉszaki-Középhegység