2024.04.20, Szombat

Nógrádban is kijavítják a gólyafészkeket

Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

2018.11.25. 10:19

A gólyák elvonulásával nem ér véget a gyakorlati védelmük, mert ebben az időszakban történik meg a vezetékekre épült fészek fészektartó állványokra történő felhelyezése, és az évek alatt nagyméretűvé vált fészkek levékonyítása. Ezek fontosak, hogy a madarakat megvédjék az áramütésektől, és így a zavartalan áramszolgáltatás is biztosítható.

Hirdetés

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága működési területének főleg síkvidéki részein nagyszámban költ a mindenki számára jól ismert, és kedvelt fehér gólya. A faj leggyakrabban kisfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ, ezért védelmük az elektromos hálózatot fenntartó szolgáltatók nélkül nem képzelhető el.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság több tucat gólyafészektartót gyártat le évente és helyez ki az áramszolgáltató szakembereivel közösen, valamint részt vesz a fészkek levékonyításban is. Legutóbb ilyen jellegű munkálatokat végeztek az egyetlen egri gólyafészeknél, mely az évek alatt jelentős méretűvé nőtt. Nemrég fészektartót helyeztek ki Bükkszéken is egy, a vezetékre épült fészek alá. A közeljövőben több beavatkozást is terveznek a Hevesi Síkon, a Borsodi Mezőségben, Kesznyétenen, Nógrád megyében, valamint a Bükk és a Mátra környéki településeken az áramszolgáltatóval közösen.

A faj védelme nem csak a fészkelőhelyek megőrzését kell, hogy jelentse, mert hasonlóan fontos a települések határában található táplálkozó területek megőrzése, megfelelő kezelése és fenntartása. Legfontosabb táplálkozóterületei a nedves rétek, kaszálók és a különböző típusú vizes élőhelyek. Ezek megőrzése, és fenntartása elképzelhetetlen a helyi lakosság és gazdálkodók közreműködése, odafigyelése nélkül. Ha ezek megőrzésére nem fordítanának kellő figyelmet a jövőben, akkor több településen csak üres fészektartókat, fészkeket találnánk majd.

AktuálisgólyafészekBükki Nemzeti Park Igazgatósága