2024.03.29, Péntek

Félezer új munkahelyet hoz Magyarországra egy dél-koreai befektetés

MTI

2018.11.29. 11:15

A Hanon székesfehérvári gyárát fejleszti, illetve Pécsett és Rétságon is építkezik mintegy 37 milliárd forintból.

Hirdetés

Jelentős fejlesztésbe kezd egy autóiparipari gyártással foglalkozó dél-koreai vállalat hazánkban, csaknem 37 milliárd forint értékben – derült ki a Hanon Systems Hungary Kft., valamint a Külgazdasági- és Külügyminisztérium reggeli sajtótájékoztatóján. A projektsorozat összesen 7,5 milliárd vissza nem térítendő állami támogatással valósul meg. 

A kapacitásbővítés 516 munkahelyet teremt Székesfehérváron, Pécsen és Rétságon – ebből 450 a pécsi telephelyen jön majd létre.

A korábban Halle Visteon néven ismert vállalat székesfehárvári gyárában jelenleg is zajlik az autóipari termékek előállítása.

 

A Volkswagennek, az Audinak és a Peugeot-nak is gyártanak alkatrészeket

A fejlesztésről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Min Szung, a Hanon Systems elnökhelyettese, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Páva Zsolt, Pécs polgármestere számolt be. Szjjártó Péter elmondta, hogy a Hanon Systems pécsi és székesfehérvári üzemeiben készülő klímakompresszorok a Volkswagen, az Audi, a Peugeot, a Ford, a BMW és más nagy gyártók autóiba kerülnek, a rétsági üzemben pedig alumíniumöntvényeket állítanak majd elő. A miniszter a beruházás jelentőségét a munkahelyteremtés mellett a korszerű gyártási technológiákkal indokolta. A korábbiakhoz hasonlóan ezt a beruházást is erős nemzetközi versenyben nyerte el Magyarország - tette hozzá.

 

A fejlett hazai infrastruktúra jó alapot adott a befektetésnek

Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese elmondta, hogy autóipari beszállítóként hűtéshez és fűtéshez kapcsolódó termékeket, valamint az elektromos autók gyártásához szükséges berendezéseket állítanak elő. A cégvezető a termelési helyszínek kiválasztását a kedvező magyarországi tapasztalatokkal, a kiváló munkaerővel és a fejlett infrastruktúrával indokolta.

A dél-koreai Hanon Systems a világ 40 országában működtet gyárat vagy mérnöki központot, 16 ezer munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele eléri az 5 milliárd dollárt, klímakompresszorok gyártásában a világpiac második legjelentősebb szereplője. A Hanon Systems már közel 30 éve van jelen Magyarországon, az új befektetés fontos állomás lesz a vállalat európai terjeszkedésében.

AktuálisRétságautóiparüzemépítésSzékesfehérvárüzemfejlesztésPécs