2024.06.15, Szombat

Egészségügyi válsághelyzet gyakorlatot tartottak Szécsényben

Szécsény

2018.10.04. 13:05

A gyakorlat feltételezése szerint nagy erejű földrengés történik Nógrád megyében, melyben 18 település mintegy 11 ezer lakosa érintett. Az elhúzódó természeti katasztrófa következtében jelentkező sérülések ellátására egy Mobil Orvosi Segélyhely telepítése vált szükségessé.

A videón megnézhető, milyen ellátóhely készül egy esetleges földrengés után.

A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság és a Nógrád Megyei Kormányhivatal 2018. október 1-3. között komplex civil-katonai egészségügyi válsághelyzeti gyakorlatot tartott Szécsényben.

A három napos gyakorlaton az egészségügyi válsághelyzet kezelésében együttműködő szakemberek elméleti és gyakorlati felkészítése is megvalósult. A minél inkább valósághű lebonyolításban 50 fő egészségügyi tanulmányokat folytató önkéntes középiskolás diák is közreműködött, akik a sérülteket imitálták a Magyar Vöröskereszt felkészítésében. A megye egészségügyi intézményeinek szakemberei mellett részt vettek az ellátásban a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) orvosai és szakdolgozói is, valamint az Országos Mentőszolgálat speciális képzésben részesült személyzete is.

 

A gyakorlat egyik fő célja, hogy a Nógrád megyei szakemberek megismerjék a segélyhely működését és minél hatékonyabban működjenek együtt tömeges sérültellátás esetén.  A Mobil Orvosi Segélyhely szállítása és telepítése a Magyar Honvédség Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerében valósulhatott meg.

A komplex civil-katonai egészségügyi válsághelyzeti gyakorlaton összesen 26 együttműködő és támogató szervezet részéről mintegy 300 ember vett részt. A lakosság a gyakorlat ideje alatt a megszokottnál több katonai járművel találkozhatott a térségben.

AktuálisSzécsényEgészségügyi válsághelyzetMobil Orvosi Segélyhely