2024.05.30, Csütörtök

Így válasszunk egészséges street food-ot

Positive Communications

2018.09.09. 09:09

Nem kell lemondanunk a street food-ról akkor sem, ha az egészséges életmód hívei vagyunk: a friss, minőségi alapanyagokból készült gyorsételek már közel sem olyan egészségtelenek, mint hogy azt pár éve tudatosítottuk.

Barna Dorina dietetikus szerint, ha megfelelően választunk és elég változatosan étkezünk, olykor-olykor megengedhetünk magunknak egy food truck-ból kért finomságot.

Nem minden street food trash food: a gyors és olcsó utcai ételeket egyre több helyen váltják fel a minőségi és friss alapanyagokból készült, finomabb fogások. A gasztronómiai forradalom nemcsak ízletesebbé, egészségesebbé is tette az utcai étkezést; a legújabb food truck-ok ráadásul a diétázókra is gondolnak. Vega, vegán, glutén és laktózmentes termékekből is válogathatunk, miközben nem kell lemondanunk a kedvenc ízeinkről sem.

 

"Nagyon fontos a változatos étrend, és a jó választás. A legtöbb food truck kínálatában van például grillezett hús, teljeskiőrlésű buci, extra zöldség feltét, de köretnek is kérhetünk a legtöbb helyen salátát. Vega, vegán és gluténmentes street food-ot is választhatunk, az édességek között pedig van például cukormenes fagyit" – mondta el Barna Dorina.

A szakértő azt is kiemelte, hogy az egyoldalú táplálkozás mindig egészségtelen marad, így természetesen továbbra sem szabad minden nap például hamburgert ennünk.

"Ha valaki csak gyorsételeket eszik, akkor is hiányállapot alakulhat ki, de ez vonatkozik akár egy nem változatos étrendre is, például ha kizárólag csirkét eszünk rizzsel ebédre, reggelire zabkását vacsorára pedig turmixot" – tette hozzá.

Az egészségesebb, minőségi street food nem újkeletű dolog: a Magyar Street Food Egyesület 2015 óta fogja össze és segíti a mozgó vendéglátást, hogy a büfékocsik kiléphessenek az évtizedes skatujából. Munkájuk 2018-ra ért be igazán, ma már több mint 150 food truck-os van az országban.

"Minden tagunk átesik egyfajta minőségellenőrzésen, sokan saját beszállítókkal és kistermelőkkel dolgoznak együtt. A vendéglátókat a megújulásra is ösztönözzük, ezért találtuk ki, hogy az idei őszi Food Truck Show-n például indiai ízvilágú ételekkel versenyezzenek. A szakma legjobbjai odafigyelnek a közönség igényeire is, ezért időről időre megújítják a kínálatukat – mondta el Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke.

Aktuálisstreet food