2024.04.26, Péntek

Szerelők a víztorony fogságában?!

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.07.06. 13:13

Együttműködési gyakorlatot tartottak a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltói és az Ipoly-völgyi Különleges Mentők Balassagyarmaton, a Horváth Endre út és a Bargár Ödön utca közötti Víztoronyban.

Hirdetés

A gyakorlat, amely eligazítással, majd a szigorú munkavédelmi szabályokra történő előzetes felkészítéssel vette kezdetét, arra a feltételezésre alapult, hogy két szerelő telekommunikációs antennát cserélt a víztorony tetején, miközben megcsúsztak és mindketten leestek az alattuk lévő padozatra. Mindkét férfi körülbelül két és fél métert zuhant, sérüléseik miatt eszméletlen állapotba kerültek és a feltételezés szerint a gerincük is megsérült az esés következtében. Nehezítette a mentésben résztvevők dolgát, hogy a sérültek mentése lehetetlen lett volna a víztornyon belül annak kialakítása miatt, ezért kívülről kellett lementeni őket - kötéltechnikát és a magasból mentő gépjárművet bevetve.

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentők és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók mindvégig együttműködve, egymás munkáját segítve hajtották végre a nem csak gyakorlat során előforduló, hanem a való életben bármikor adódó legfőbb közös feladatukat: az emberi életek megmentését. A sérültek minél biztonságosabb megmentésének érdekében az Ipoly-völgyi Különleges Mentők képzett önkéntesei hordágyba rögzítették és speciális alpintechnikai módszerekkel leengedték a két férfit a víztorony harminc méteres magasságából az öt méterrel lentebb, biztonságosan megtelepült magasból mentő gépjárműig. Ezen a ponton a hivatásos tűzoltói egységek a magasból mentő gépjármű kosarára rögzítették a hordágyat, majd a torony aljáig lementették és ott átadták a bajba jutott sérülteket a gyakorlat feltételezése szerint a helyszínen lévő mentőszolgálat munkatársainak.

Aktuálisbalassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságIpoly-völgyi Különleges Mentők