2023.10.02, Hétfő

Rendőrségi tájékoztató a biztonságos internethasználatról

salgotarjan.hu

2018.02.09. 09:45

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság lakossági tájékoztatójában a gyakorlati tanácsok szerepelnek.

Hirdetés

A technikai fejlődés következtében az internet a mindennapok része lett. Használatával könnyebbé, egyszerűbbe tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent. Digitálisan tárolt személyes és pénzügyi adataink megfelelő védelem hiányában illetéktelen személyekhez kerülhetnek. Az elkövetők módszerei időről-időre változnak, de az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával jelentősen csökkenthetők a felmerülő kockázatok.

 

BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET

A technikai megoldások, akár csak az otthonunk védelmében, jelentik az első lépcsőt. Gondoskodjunk arról, hogy a számítógépünk és az otthoni hálózatunk is biztonságos legyen. Ennek érdekében:
– Rendszeresen telepítse számítógépén az operációs rendszer és a felhasználói programok frissítéseit. Mobileszközein is frissítse az alkalmazásokat!
– A vírusok (és egyéb kártékony programok) elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusírtó program telepítése és frissítése!
– Számítógépén a felhasználói fiókok felügyeletén állítsa be, hogy a kritikus műveletekhez (pl. program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség!
– Ne állítsa a böngésző biztonsági beállításait az „ajánlott” szint alá!
– Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

 

TUDATOS INTERNETHASZNÁLAT

A legjobb zár és riasztó sem ér semmit, ha a tulajdonos átadja a kulcsot és a kódot, vagy nyitva hagyja az ajtót és nem kapcsolja be a riasztót. Az interneten keresztül érkező veszélyek néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetők:

– Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
– Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!
– Belépéskor mindig gépelje be az URL címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!
– Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
– Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https előtag) oldalon adjon meg!

 

ADATAINK FOKOZOTT VÉDELME

Otthon az értékeink (készpénz, ékszer) védelmére további megoldásokat (értéktároló, széf) használunk. A digitálisan tárolt adatainkat védelme érdekében is fokozott körültekintéssel járjunk el: egyrészt, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, másrészt elvesztésük (pl. technikai probléma, szándékos károkozás) esetén is vissza tudjuk állítani őket:

– Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
– Közöségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
– Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!
– Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adatához fér hozzá. (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.)! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
– Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.
– Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adataikról. Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

100%-os biztonság nincs!

DE! A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá tehetjük az internethasználatot.

AktuálisNógrád Megyei Rendőr-főkapitányságinternethasználat