2023.10.01, Vasárnap

Látványos drónvideó a hófödte Salgóról

turistamagazin.hu

2018.02.11. 08:00

Elképesztő felvételre bukkantak a „porcukorral” meghintett Salgó váráról és környékéről. Eresztvény és vidéke madártávlatból és téli köntösben is gyönyörű. 

Hirdetés

Ritkán láthatjuk ilyen perspektívából a Salgó csúcsát a rajta lévő középkori vár romjaival, főleg ha a hó éppen pehelypaplanként borítja be a hegyet és a környező dimbes-dombos tájat. A 625 méteres Salgó bazaltkúpja Nógrád megyében, a Karancs–Medves vidékén, Salgóbánya közelében magasodik.

 

 

A tetején emelkedő vár maradványainak eredetéről nem sokat tudunk, de valószínűleg első épületrészeit, a lakótornyot és az attól egy szinttel lejjebb kialakított gazdasági épületeket a Kacsics nemzetség tagjai emeltették a 13. század második felében. Az erődítmény az évszázadok alatt többször cserélt gazdát, falait a történelem viharai nem kímélték, többször volt ostrom alatt, míg végül a 16. század végén leégett, innentől katonai szerepét elvesztette, és a krónikák is romként említik.

A 20. század végén elkezdett régészeti kutatásoknak és helyreállítási munkáknak köszönhető, hogy a vár megmenekült a teljes megsemmisüléstől. A ma látható maradványok mindenhol konzervált falak, a legmagasabb, öregtornyon található lefedés 2000-ben készült. Aki felmegy a várba, annak pazar körpanoráma lesz a jutalma: rálátni a Mátra, a Bükk, a Cserhát és a Karancs bérceire, valamint északra a Sátoros-hegyre, Somoskő várára, sőt tiszta időben még a Magas-Tátra csipkézett csúcsai is feltűnnek a látóhatáron.

forrás: turistamagazin.hu

AktuálisEresztvénySalgó vára