2024.07.15, Hétfő

Piszkés-tető: csillagászat és turizmus

turizmus.com

2017.12.08. 08:24

Több százmillió forintos fejlesztéssel megújul a műszerpark a Piszkés-tetői csillagászati obszervatóriumban, amit Mátra egyik legkülönlegesebb turisztikai attrakciójának tartanak.

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutató Intézetének csillagászati megfigyelőállomása Galyatető, Mátraalmás és Mátraszentimre közelében található. Sárneczky Krisztián kutató elmondta, hogy Piszkés-tetőn legutóbb negyven éve volt nagyobb beruházás,  most viszont két projekt keretében  több százmillió forintból korszerűsítik a műszerparkot. Ezzel – a szakmai követelményekhez igazodva – lecserélhetik a használt eszközöket, amelyek a magyarországi megfigyelőcsillagászat megújítását szolgálják. A modern eszközöket 2018-ban helyezik üzembe Piszkés-tetőn.

A nyitható kupolatető  Fotó: Mentusz Károly

A csillagászati megfigyelőállomás az elmúlt évtizedekben folyamatosan nyitva állt az érdeklődők előtt. Eleinte főleg általános- és középiskolás csoportokat fogadott, de a Felső-Mátrában üdülő-, illetve túrázó vendégekkel is kibővült a kör. 2013-ban és 2014-ben egy TÁMOP-projekt keretében egyéni látogatókat is fogadtak. Akkoriban több ezren fordultak meg a  csillagvizsgálóban, és megismerhették a műszereket, valamint a szakemberek kutató munkáját. Bár a projekt időközben befejeződött, de a szakértők továbbra is arra törekszenek, hogy folytassák a tudomány-népszerűsítő munkát és napjainkban is közelebb hozzák csillagászat eredményeit az érdeklődőkhöz.

Az obszervatórium Galyatető és Mátraszentlászló felől gyalogtúra keretében a kék jelzés mentén érhető el, Mátraszentimrétől viszont a piros jelzést kell követniük a turistáknak. A csillagászati megfigyelőhely autóbusszal és autóval is megközelíthető. Az intézmény csak előzetes bejelentkezés alapján, a nappali órákban látogatható.

AktuálisgalyatetőPiszkés-tetőcsillagászati obszervatórium