2024.04.24, Szerda

Magyarországon törvény védi a világörökségi helyszíneket

mti

2017.12.21. 09:05

Az egységes kezelés érdekében a kormány a világörökségi helyszínekre kezelési tervet is készít, ezt néhány helyen - például Hollókőn - már kihirdették, Pannonhalmán és Pécsen pedig a napokban teszik közzé.

Hirdetés

 

Magyarország szinte az egyetlen ország, ahol törvény védi a világörökségi helyszíneket, és ez hatékony és követendő példa - mondta a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

Latorcai Csaba hozzátette: e védelmet fokozza, hogy a kormány kezdeményezésére a parlament néhány napja úgy döntött, a világörökségi helyszíneken a nem lakáscélú ingatlanokra elővásárlási jogot biztosít az államnak, ha a területeket értékesítik.

 

Latorcai Csaba elmondta: a kezelési tervben rögzítik, hogy milyen elvek szerint kell védeni ezeket a helyszíneket, illetve azt, miként tudja segíteni a kormány azokat, akik ilyen helyen rendelkeznek ingatlannal, vagy ott dolgoznak vállalkozóként. A terv kidolgozása hosszú, alapos egyeztetetést igénylő munka, hiszen turisztikai, örökségvédelmi szempontokat kell érvényesíteni, és ezeken a területeken élnek is.

AktuálisHollókővilágörökségi helyszín