2024.05.20, Hétfő

Magyar - köztük nógrádi siker Abu Dhabiban

www.nkik.hu

2017.11.02. 18:14

Egy bronzérmet és kilenc kiválósági érmet nyertek a magyar versenyzők a fiatal szakmunkások világversenyén, a WorldSkills-en október 15-18. között Abu Dhabiban, ahol 51 szakmában mintegy 60 ország 1300 versenyzője indult. Magyarországot 19 szakmában 20 versenyző képviselte.

Bihall Tamás, az MKIK oktatási- és képzési ügyekért felelős alelnöke elmondta, hogy minden idők legnépesebb magyar csapata vett részt az idei WorldSkills-en. Korábban 14, az idén már 19 szakmában jutottak el teljesítményük alapján magyar szakemberek a viadalra. Hozzátette: a magyar versenyzők, a felkészítők, a szakiskolák mindent megtettek azért, hogy a magyar csapat sikeresen szerepeljen a világversenyen.

 

A magyar versenyzők festő, szakács, pincér, ápoló és gondozó, informatikai rendszerüzemeltető, cukrász, virágkötő, épületasztalos, bútorasztalos, ács, fodrász, gipszkarton-szerelő, hegesztő, kőműves, szépségápoló, villanyszerelő, víz-, gáz- és fűtésszerelő, webfejlesztő szakmákban egyénileg indultak, mechatronika versenyen két fős csapat vett részt.

 

Csapatversenyben Magyarország a TOP teljesítő országok rangsorában - a versenyen szakmájában az első 25 százalékba bekerült versenyzők száma alapján - a 18. helyen végzett, az összes érem pontszáma szerint a 22. helyen zárt. Bronzérmes lett Varga Ákos informatikai rendszerüzemeltető. A magyar versenyzők között a legtöbb pontszámot Cseke Szabolcs festő, díszítőfestő szerezte, őt hirdették ki a nemzet legjobbjának.

 

Versenyszámában átlag feletti teljesítményért kiválósági érmet kapott a Sipos Kristóf és Takács Zoltán alkotta mechatronikai csapat, Bihary Gergely webfejlesztő, Zaja Dániel hegesztő, Liszi Roland bútorasztalos, Stadler Bence épületasztalos, Cseke Szabolcs festő, díszítőfestő, Kovács Alexandra fodrász, Svajda Viktória pincér, Takács Dániel virágkötő.

 

Nógrád megyéből Miklós Ádám vett részt ezen a rangos versenyen víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmában.

 

Az október 19-i díjátadó ünnepségen Simon Bartley, a WorldSkills elnöke hangsúlyozta, hogy a versenyen indulók a világ legjobb szakmunkásai közé tartoznak, bajnokok, akár nyertek érmet, akár nem.

 

Parragh László, az MKIK elnöke közölte, a magyar versenyzők a modernizációban fontos szakmákban vannak a világélvonalában. Biztató és optimizmusra ad okot, hogy a jövő iparágait megtestesítő szakmákban tudnak kiválóak lenni a magyar fiatal szakemberek, például az informatikában, webfejlesztésben, mechatronikában, hegesztésben. A fiatal szakmunkások világversenye is mutatja, hogy érdemes szakmát tanulni, a magyar fiatal szakemberek jók tudnak lenni, ezzel pedig megélhetést, jövőt teremtenek maguknak.

 

Fekete Balázs, a magyar csapat vezetője átlag feletti fantasztikus eredménynek nevezte a versenyzők teljesítményét. Hangsúlyozta, hogy soha ennyi ország és versenyző nem indult WorldSkills versenyen. Kiemelte, hogy a magyar fiatal szakmunkások csapata nagyon erős mezőnyben küzdött, a versenyzők mindegyike helyt állt. A csapatvezető hozzáfűzte, hogy a magyar csapat felkészítői, szakértői, szponzorok is jó munkát végeztek, igazolja ezt a szép magyar eredmény a WorldSkills történetének legnagyobb versenyén.

 

A WorldSkills szervezet október 15-én bejelentette, hogy a 2021. évi fiatal szakmunkások világversenyének rendezési jogát Sanghaj nyerte meg.

 

Aktuális Abu Dhabibszakmunkások világversenyeéremWorldSkillsvilágverseny