2024.04.23, Kedd

Kiemelt figyelmet kap a közétkeztetés

Földművelésügyi Minisztérium

2017.10.19. 12:54

Szükséges a szolgáltatások színvonalának javulása, az egészségesebb menüsorok, az alapanyagok és a beszállítók gondosabb, környezettudatosabb megválasztása, ami a helyi termelők piaci szerepének növekedését eredményezheti.

Hirdetés

A hazai élelmiszerek fókuszba kerülése azt jelzi, hogy a közétkeztetők felismerték a beszállító partnerek fontos szerepét a minőségi közétkeztetés megvalósításában, és azt is, hogy a beszállítók fejlődése egyben a közétkeztetés fejlődésének is az egyik alappillére – mondta Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Hungast budapesti konferenciáján.

 

A Hazai élelmiszerek a magyar közétkeztetésben című konferencián összegyűltek a szakma képviselői, hogy több szempontból is megvizsgálják a magyar élelmiszer-ellátási lánc kérdéseit. Köszöntőjében Zsigó Róbert elmondta: a közétkeztetés fejlődéséhez és megújulásához szükséges a szolgáltatások színvonalának javulása, az egészségesebb, a hagyományokat az új igényekkel ötvözni tudó menüsorok, valamint az alapanyagok és a beszállítók gondosabb, környezettudatosabb megválasztása, ami a helyi termelők piaci szerepének növekedését eredményezheti.

 

Az államtitkár kiemelte: az FM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az elmúlt két év közétkeztetést érintő ellenőrző és ösztönző programjaiból is jól látszik, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a területre. Erről tanúskodnak nemcsak a rendszeressé váló szakmai napok, de a számos szolgáltatónál egészségesebbé és ötletesebbé váló menüsorok, a körültekintőbb alapanyag-beszerzés, az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny, valamint a 2015 őszén indított és ma is sikeresen zajló „Minőségvezérelt Közétkeztetés" program.

 

Zsigó Róbert hangsúlyozta: a közétkeztetés fejlődését támogatja a magyar vidékpolitika és a kormány intézkedései, többek között a Hungarikum törvény megalkotásával, a Magyar Élelmiszerkönyv irányelveivel és a Hagyományok-Ízek-Régiók Programmal. A kis és közepes vállalkozások támogatásával is arra törekszünk, hogy a kiváló minőségű, biztonságos és etikus gazdálkodással előállított magyar élelmiszerek megtalálják az utat a hazai vendéglátóhelyek és közétkeztetés konyháiba – tette hozzá a konferencián az agrártárca államtitkára.

 

Aktuálisközétkeztetés