2024.03.29, Péntek

Cigány Zenei Találkozót rendeznek Szécsényben

mti

2017.07.14. 10:08

A zenén keresztül próbálják meg közelebb vinni egymáshoz a roma és nem roma közösségeket.

Hirdetés

Ezzel a szándékkal rendezik meg az első Nógrád Megyei Cigány Zenei Találkozót szombaton Szécsényben.

Oláh Róbert, a szécsényi önkormányzat romareferense a találkozó ötletgazdája elmondta: a Talentumok a múltban és a jövőben elnevezésű találkozóval azt akarják megmutatni, hogy a roma emberek is képesek színvonalas produkciókra. Ezzel egyrészt a többségi társadalomban élő előítéleteket szeretnék csökkenteni, másrészt a roma fiatalokat akarják a jó példákkal ösztönözni.


A művelődési központban rendezett egész estés gálán a Nógrád megyéből elszármazott cigányzenészek lépnek fel. A harminctagú zenekar művészeti vezetője Patai Zoltán prímás, tagjai között van Horváth Gyula prímás, Sicki Farkas Jenő prímás, Bangó Gyula cimbalomművész, Baranyi László brácsaművész, ifjabb Baranyi László csellóművész és Bobán Béla bőgőművész.

A műsor operettet, klasszikus és cigányzenét, valamint dzsesszt is felvonultat. Rózsavölgyi Márk, Lehár Ferenc, Brahms, Erkel Ferenc, Hacsaturján, Webber, Monti művei csendülnek fel cigánydalok, cimbalom- és klarinétszólók mellett. 

A találkozón megemlékeznek az elhunyt zenészekről is.  

Oláh Róbert kiemelte, hogy a rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni. Tervei szerint a következő években pozitív életpályákat, tehetséges roma fiatalokat, értelmiségieket, művészeket mutatnak majd be a rendezvényeken.

AktuálisSzécsényNógrád Megyei Cigány Zenei TalálkozóTalentumok a múltban és a jövőben