2024.04.23, Kedd

Biztonsággal kapcsolatos feladataikról tanácskoztak a területi állami vezetők

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.07.07. 14:09

Az értekezleten Magyarországot a korábbiakhoz hasonlóan dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja képviselte.

Hirdetés

 

Finnországban, Oulu városában tartotta a napokban plenáris ülését, egyben a 24. Európa Napokat a Területi Kormányhivatalok Európai Szervezete (European Association of State Territorial Representatives - EASTR). Az értekezleten Magyarországot a korábbiakhoz hasonlóan dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja képviselte, akihez ezúttal csatlakozott dr. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.

 

Magyarország 2010 óta tagja a Területi Kormányhivatalok Európai Szervezetének (European Association of State Territorial Representatives - EASTR), amelyben jelenleg 33 állam képviselteti magát. Az idei konferencián és értekezleten az államigazgatás területi szervezeteinek biztonsággal és belbiztonsággal kapcsolatos feladatrendszerének kérdését járták körül a delegáltak.

 


Köszöntőjében Terttu Savolainen asszony, a szervezet finn tagja, mint vendéglátó úgy fogalmazott: a testület egy évvel ezelőtt tűzte ki a konferencia témáját, az azóta eltelt időben pedig a biztonság kérdése még fontosabb kérdéssé vált Európában. Az európai országok vezetői megannyi alkalommal találkoztak annak érdekében, hogy a biztonsággal kapcsolatos kérdések kezelésére fenntartható megoldást keressenek - emelte ki. Terttu Savolainen úgy fogalmazott: az államigazgatás területi vezetőinek munkája is kapcsolódik valamilyen módon a biztonsági kérdésekhez, a területi hivatalok és hatóságok munkája is hozzájárul a lakosság biztonságérzetének növeléséhez.

 

Paul Mahoney, az Emberi Jogok Európai Bíróságának egykori bírája egyedi példákon keresztül érzékeltette, hogy mennyire keskeny jogi mezsgyén kell a törvényhozóknak, politikusoknak és jogalkalmazóknak járniuk, amikor egyeztetni szükséges az emberi jogokat az állampolgárokat megillető állami védelmi rendszerrel szemben támasztott követelményekkel. Minna Karhunen asszony, a dél-finnországi régió közigazgatási vezetője a hazájában zajló jelentős reformokat ismertette. Cathy Berx asszony, Antwerpen kormányzója a belga decentralizált hatóságok átszervezéséről tartott eladást. Ott a területi szervektől elvonják az ún. „személyhez kötött” (így többek között a jóléti, kulturális, sport és ifjúsági) feladatokat és maradnak az ún. „területhez kötött” (terület- és városrendezési, gazdasági, mezőgazdasági, közlekedési és energiaellátási) feladatok.

A testület következő konferenciáját előkészítő ülést novemberben tartják majd a németországi Kielben, a jövő évi plenáris ülés színhelye pedig a franciaországi Lyon városa lesz.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatal24. Európa NapokTerületi Kormányhivatalok Európai Szervezete