2024.04.20, Szombat

Nézsa nemzetiségi iskoláját támogatja az EMMI

mti

2017.03.31. 12:04

A helyi nemzetiségi önkormányzat által fenntartott, 114 tanulóval működő nézsai iskolának a szaktárca 3,5 millió forint kiegészítő támogatás megítéléséről döntött, ez a pénz eszközbeszerzésre, felújításokra ad lehetőséget.

Hirdetés

Míg 2010-ben 12 olyan köznevelési intézmény volt Magyarországon, amelyet nemzetiségi önkormányzat tartott fenn, mára ez a szám 75-re nőtt, a 13 nemzetiség támogatása pedig két és félszeresére emelkedett az elmúlt hét évben.

Fülöp Attila Soltész Miklóssal, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárával egy Nógrád és egy Heves megyei iskola kiemelt támogatását jelentette be.

 

A nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón Fülöp Attila elmondta: a nemzetiségeknek szánt közvetlen támogatások mértéke 2010-ben 3,6 milliárd forint volt, a 2017-es költségvetési évben már 8,7 milliárd forintot fordíthattak az önkormányzati rendszer fenntartására, pályázatokra és kiemelten az oktatásra.
"Azt gondoljuk, hogy ezekkel a támogatásokkal meg lehet őrizni a nemzetiségi oktatásnak azt a lényegi elemét, hogy a gyerekek magukba tudják szívni a nemzetiségi kultúrát, a nyelv ismeretét és szeretetét" - fogalmazott.
    

Soltész Miklós államtitkár az iskola névadójára utalva azt mondta, a palócok által nagy tiszteletben tartott Mikszáth Kálmán, "ha ma is köztünk élne, csodálatos tudósításokat tudna közölni az Országgyűlésből". Ezt azért emelte ki, mert - mint mondta - ellenzéki pártok folyamatosan azt hangoztatják, hogy a gyerekek nagy többsége éhesen érkezik, éhesen távozik az iskolából, óvodából.
 Az elmúlt években több mint 2,5-szeresére emelkedett az ingyenes vagy 50 százalékos kedvezményű étkeztetések támogatása a kormány, illetve az adófizetők jóvoltából, és ez igaz a nemzetiségi önkormányzatok és egyházak által fenntartott intézményekre is. 
A nemzetiségi óvodákban, iskolákban ez az összeg több mint 400 millió forint. Nézsán nyolcvan gyermek étkezik az iskolában, közülük ötven ingyenes étkeztetésben részesül, tíz pedig 50 százalékos támogatásra jogosult.


A rendezvényen Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke ismertette: az országos nemzetiségi önkormányzatok másfél évtizede kezdték meg a köznevelési intézmények fenntartásának átvételét, de új jelenség, hogy helyi nemzetiségi önkormányzatok is átveszik a helyben működő általános iskola fenntartását. Szlovák területen két ilyen iskola működik, Mátraszentimrén és Nézsán, a szintén Nógrád megyei Felsőpetény pedig már jelezte, hogy iskolája nézsai tagintézmény lenne. 
Ez garanciát jelent arra, hogy fennmarad a szlovák nemzetiségi oktatás - mondta.
Magyarországon 49 ilyen általános iskola működik, ezek túlnyomó részét, 43-at a német nemzetiségi önkormányzatok tartják fenn, míg a szlovákok, horvátok, románok és ruszinok további hatot.

AktuálistámogatásMikszáthKálmán Szlovák Nemzetiségi Általános IskolaNézsa