2024.07.16, Kedd

Nagy neveknek dolgoznak a híres Öblösüveggyárban

Aperti Film

2017.01.03. 10:32

A rendszerváltást követő privatizáció során gyárak tucatjai mentek tönkre, erre a sorsra jutott a nagy múltú Salgótarjáni Öblösüveggyár is. A Tarján Glass Kft. 2011-es megalakulása után átmenekített néhány dolgozót a régi üveggyárból, és három éve újraindították az öblösüveggyártást azzal a céllal, hogy a műhely létesítését követően elindítsanak egy szakképzést és kineveljenek egy új generációt, hogy végül egy gyártósor felállításával ismét megkezdhessék a nagyüzemi termelést. Tervük sajnos megrekedt az első fázisnál, így az utánpótlás kérdésének megoldása még várat magára.

Több mint 120 éves fennállása alatt a Salgótarjáni Öblösüveggyár nemcsak a hazai ipar meghatározó része volt, mely több száz embernek adott munkát, hanem olyan világhírnévre is szert tett, melynek köszönhetően külföldi luxuscégek számára gyártottak a salgótarjáni szakemberek.

 

A társaság tradicionális, minden fázisában kézi megmunkálású, szájjal fúvott termékei kristálytiszta, vagy színes, 100%-ban környezetbarát üvegből készülnek. Nem tartalmaznak sem ólmot, sem más környezetszennyező anyagot. Műemlékek felújításához szintén gyártottak egyedi termékeket. 

Fontos megjegyezni, hogy a régi sík- és öblösüveggyár megrendelői közt olyan nagy neveket találhatunk, mint a Ferrari vagy Porsche, de napjainkban ismét készülnek különleges termékek a Rosenthal és Versace számára.

Egy ilyen nagy múltú és jelentőségű ipar elvesztése már önmagában is szomorú, az ország jövőjét tekintve azonban aggasztó, hogy a deindusztrializáció következtében a szakképzett munkaerő értéke töredékére csökkent a szolgáltatóipar légvárának felduzzasztásával. A társadalmi jólét nem az irodákban fog eldőlni, hanem a megerősödött ipar megtartásával biztosíthat alapot. Úgy tűnik, ennek jelentőségét felismerve visszakaphatja a reményt a válságos időket élt salgótarjáni lakosság. 

 

Üveg - A csillogó múlt megvillan a romok között címmel az Aperti Film készített egy bemutató anyagot:

 

 

AktuálisSalgótarjáni ÖblösüveggyárüveggyárTarján Glass Kft.