2024.04.19, Péntek

A vár, amelyet a legenda szerint a hollók építettek fel

szeretlekmagyarorszag.hu

2016.11.14. 15:16

Egy szép leány a hűséges madaraknak köszönhette, hogy kiszabadult. A különös történelmű hely és a mellette található mesebeli falucska most már ősszel és télen is várja látogatóit.

Hirdetés

Hollókő, ez a hegyekben megbúvó kicsiny falucska, és a fölé magasodó vár nem véletlenül híres hely. Nem csak a látványos húsvéti locsolkodás miatt érdemes elmenni, azon túl is sok-sok izgalmas és érdekes látnivalót rejt.

A település nevének eredete is mesés. A legenda főszereplője egy szép leány és a hollók.

 

A mese szerint a szomszédos Pusztavárhegy ura, Kacsics András elrabolt egy leányt és az itt épülő várba zárta el. Ám pechjére a lány dajkája boszorkány volt, aki összeszövetkezett az ördöggel, hogy kiszabadítsa a lányt. Az ördög fiai éjszakánként holló képében jelentek meg a várban, és csőrükben hordták el a köveket onnan, egészen addig, míg a lány ki nem szabadult. Az elhordott köveket a hollók egy közeli dombtetőre vitték, ahol új vár épült belőle, ez lett Hollókő vára. A szépséges leány később a vár úrnője lett, és amerre járt, útját a hollók vigyázták. Ennek a csodás menyecskének a leszármazottai a mai hollókői lányok, asszonyok. Saját bevallásuk szerint is boszorkányosak :)

 

A vár

A hollókői vár és az alatta elterülő falu története a 13. századig vezethető vissza. Sok gazdája volt a várnak, Csák Máté, Károly Róbert, Széchenyi Tamás kezén is volt. A vidéket a török is többször feldúlta. Végül I. Lipót parancsára 1711-ben a Szatmári békeszerződés alapján lerombolták. A romvárat 1966-ban kezdték el felújítani, és a munkák harminc évig tartottak.

A vár sok kincskeresőt is vonzott, mert az a hír járta, hogy a ciszternájában rejtette el Csák Máté a török elől a kincseit. A hiedelem szerint a török uralom végén a megszállók is ide rejtették vagyonukat.

A várban ma több érdekességet is látható

A Kacsics-teremben kialakított panoptikumban a 13. század elevenedik meg, a vár ura és családja éppen vendégeket fogad.

A fegyverteremben a 11-16. századi hadviselés kézi fegyvereit nézhetitek meg. Mellettük a királyok és a nemzetségek címerpajzsait találhatók.

Az épületnek azonban van még egy különlegessége: a páratlan kilátás a környékre és az alatta elterülő falura. A toronyba felmászva kivételes látvány tárul.

A hollókői vár, mely egy 14 millió éves vulkán kürtőjének tetején épült, idén először ősszel és télen is nyitva tart, ha az időjárás engedi. 

Galéria

AktuálisHollókőHollókő Vára