2024.07.16, Kedd

10 éves lett a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

turizmus.com

2016.11.29. 10:59

A több mint 90 tagot számláló egyesület elnökévé ismét Kápolnai Nagy Ágnest választották, aki az alapítás óta vezeti a szervezetet.

A hat tagú elnökségben helyet kapott a Selfness Hotel Vadvirág igazgatója Eperjesi Richárdné, a Sástó Hotel vezetője Szádoczki Zoltán, Víg Tamás a Kárpát-medencei Turizmus Egyesület  elnöke. Az új elnökségi tagok mellett a korábbi elnökségből folytatja a munkát Gyurkóné Zaja Zsuzsanna, aki a Domoszlói Turisztikai Egyesület elnöke, Lakatos István Sirok település volt polgármestere és Labancz Attila a Négy évszak Bistorant vezetője. A közgyűlésen az elmúlt év értékelése mellett már a jövő évi tervekről is szó esett.

Már hozzáférhető a szolgáltatóknál a Mátrai pecsétgyűjtő, amelyben 19 mátrai attrakció és vendéglátóhely felkeresése a cél, jövő évtől pedig a Mátra kártya biztosít kedvezményt a Mátrába érkezőknek.

A közgyűlést megelőzően az egyesület az immár hagyományos Mátra konferenciára hívta a térség turisztikai szolgáltatóit, önkormányzatait. A konferencia résztvevőit a MátrAsztal várta, ahol a helyi termékek bemutatójával és kóstolójával a mátrai gasztronómia sokszínűségét mutatták be a rendezők. Kápolnai Nagy Ágnes elnök bemutatta a 10 éves egyesület munkáját, az elért eredményeket. Kiemelte, több új programmal bővült ebben az évben kínálatuk, mint a Hálózsákos éjszakák a Siroki várban. Ezek továbbgondolása mellett kapcsolódási pontokat keresnek az egyesület tagjai által szervezett igen sikeres programokhoz. Ezek közül is kiemelkednek a I love Mátra által szervezett túraprogramok  és a Mátra Ásványház keretében megvalósult ásványgyűjtő programok.

 

A konferencián Horváth László országgyűlési képviselő köszöntötte az érdeklődőket, és méltatta a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület munkáját. Bay Judit a Budavári Kft Észak-magyarországi régióvezetője a kft által üzemeltetett műemlékekről, a folyamatban lévő, illetve tervezett fejlesztésekről, így többek között az edelényi, füzzérradványi, tiszadobi létesítményekről adott tájékoztatást.

Az alsótoldi Toldi vendégház példaértékű szolgáltatást nyújt autista gyerekek részére, a jó gyakorlat megvalósítását mutatták be. Víg Tamás TDM-ek és turizmusfejlesztés Közép Európában és a Kárpát medencében címmel tartott előadást, emellett  a Mátra új lehetőségeire is  felhívta a figyelmet, így arra, számos olyan – jelen pillanatban elhanyagolt - érték van a Mátrában, melyek újragondolása fontos lehet. Felvetette egy Mátrai Turistamúzeum létrehozásának gondolatát, aminek aktualitását adja, hogy jövőre lesz 130 éve, hogy megalakult Magyarország első turista egylete a Mátrában.

File Sándor a Heves Megyei Iparkamara a pályázati lehetőségek mellett a szakképzésről is beszélt előadásában. Bárdos Béla a Mátrai Erőmű képviseletében az erőmű zöldenergiás fejlesztéseiről beszélt, így hazánk legnagyobb naperőműparkjáról. Klausmann Viktor, a Kékes Kutató Mentő Alapítvány elnöke a biztonságos túrázás fontosságát emelte ki, bemutatva az alapítvány sokrétű tevékenységét.