2024.03.29, Péntek

Tanuld meg, hogy tartsd életben!

OMSZ

2016.10.15. 08:10

Több, mint 22 ezer embert menthetnénk meg évente, ha tudnánk az újraélesztés alapszabályait. Vasárnap országszerte gyorstanfolyamokat tartanak a helyzet javításáért.

Hirdetés

Október 16-án vasárnap az Újraélesztés Világnapján az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megyeszékhelyi mentőállomásai megnyitják kapuikat a lakosság előtt – írja az OMSZ Facebook-oldala. Az érdeklődők 9 óra és 17 óra között rövid és gyakorlatias oktatásban tanulják meg az életmentés legegyszerűbb mozdulatait.

 

A közlemény hangsúlyozza, a vészhelyzet felismerése, a gyors segélyhívás és az azonnali elsősegély életeket menthet.

 

Október 16-án, vasárnap 9-től 17 óráig a Salgótarjáni Mentőállomáson újraélesztési gyakorlat elsajátítására várják az érdeklődőket (Salgótarján (3100, Bem u. 5.)

 

 

A bordatörés semmi az élet megmentéséhez képest

Az alapítvány korábbi közleménye szerint évente mintegy 25 ezer ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául Magyarországon. Az esetek 90 százalékában (ami 22 500 ember túlélését jelentené) meg lehetne menteni a beteget, ha a laikusok tudnának és mernének újraéleszteni. Akik tisztában vannak a helyes módszerrel, azok sem szívesen alkalmaznak szájból szájba lélegeztetést, illetve félnek, hogy bordát törnek. Pedig szájból orrba is lehet lélegeztetni, és "a bordatörés semmi az élet megmentéséhez képest” – fogalmazott az OMSZ.

 

A szervezet többmilliós nézettséget elért, laikus újraélesztést népszerűsítő kisfilmjeiből kiderül, a mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával - szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is - életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.

Aktuálissalgótarjáni mentőállomásújraélesztés