2024.03.28, Csütörtök

Megújuló és hatékonyabb kormányhivatali épületek

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2016.10.02. 10:29

Egy hétszázmillió forintos forrás révén Balassagyarmaton is komoly racionalizálás, fejlesztés várható a közeljövőben, ami 2017 végéig meg is valósul. Az egykori "csendőrpalota"-ba költözhet több hivatali ügyintézés is.

Hirdetés

A megye városaiban a Nógrád Megyei Kormányhivatal az elmúlt években több mint harminc feladatellátási helyet vett át, amelyek párhuzamos működtetése logisztikailag nem egyszerű és az elaprózódott hivatali szerkezet gyakran nem is hatékony. Salgótarjánban a Rákóczi úti Megyeháza révén a fizikai integráció részben már korábban megvalósult. Ennek az épületnek az energiahatékonysági rekonstrukciója ez év szeptemberében elindult, és 2018 elején befejeződik.

Balassagyarmat belvárosában – a Városházán kívül – négy egykori családi ház és egy társasház ad helyet járási osztályoknak, megyei főosztályok kirendeltségeinek. Dr. Szabó Sándor, Nógrád megye kormánymegbízottja elmondta: közigazgatás-korszerűsítési és energia-hatékonysági pályázati források segítségével ezen a helyzeten változtatni lehet.


Az Ipoly-parti város ingatlanjai hasznosításának ügyében még március elején találkozott és konzultált Balassagyarmaton dr. Szabó Sándor, Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője és Csach Gábor alpolgármester. Az egyeztetésen kiderült, hogy Balassagyarmat érdekei sok tekintetben egybe esnek a Kormányhivatal terveivel: a városban két nagy alapterületű, részben, vagy egészében használaton kívüli épületkomplexum is található, amelyek adottságaik révén képesek lennének az államigazgatási hivatalok fizikai integrációjára. Ilyen az 1928-ban épült egykori magyar királyi csendőr- és rendőr laktanya (más néven államrendőrségi és csendőrségi palota), valamint az 1835-ben épült Vármegyeháza. Előbb állami, utóbbi önkormányzati tulajdonban van, de a tulajdonviszonyoktól független, racionális működtetés a város és a kormányhivatal közös érdeke.


Az épületek bejárását követően mind Balla Mihály, mind Csach Gábor támogatásáról biztosította a kormánymegbízottat a Balassagyarmati Járási Hivatal áttervezésének megkezdéséről.
Az egykori „csendőrpalota” felújításával, korszerűsítésével egy helyen lesznek elérhetőek a nyugdíjbiztosítás, az igazságügyi szolgálat, az egészségbiztosítás, a földhivatal, a foglalkoztatási osztály, a népegészségügyi és az állategészségügyi osztályok. Ez a központosítás mind a kormányhivatal járási hivatala, mind az állampolgárok számára időt, energiát és költségeket takarít meg.


Az épület jelenleg a Magyar Állam tulajdona, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kezelésében áll. A Nógrád Megyei Kormányhivatal kérvényezte a kezelésbe átvételt, amelyet támogat a Miniszterelnökség. Amint az átadás megtörténik, kezdődhet a tervezés, majd 2017-ben a kivitelezés, amelyet még a jövő év végéig be is szeretne fejezni a kormányhivatal. Hazai forrásból hétszázmillió forintos támogatást kapott a megyei kormányhivatal a beruházásra és felújításra.