2024.03.28, Csütörtök

Nem igaz, hogy a cigányság problémáját lehetetlen megoldani

ujszo.com, pestpilis.hu, atv.hu

2016.09.24. 09:12

Nézzük csak meg, mi történt a baranyai „csodafaluban”! Cserdit tíz évvel ezelőtt bűnözés és nincstelenség sújtotta, ma már ott tart, hogy más rászorulókat tud adományokkal támogatni.

Hirdetés

Az országos média már nem egyszer felkapta Cserdi, a 70%-ban romák lakta Baranya megyei kis falu történetét. A Pécstől mintegy 20 kilométerre levő falu az ország bármely, hasonló helyzetben lévő településének példát ad.

 

A 352 lakosú Cserdi vezetését 2006-ban vette át Bogdán László, aki azóta is a polgármestere a településnek. Sok minden megváltozott itt az elmúlt években: parkosítottak, játszóteret építettek, a házak többségét felújították, gyakorlatilag megszüntették a bűnözést és a munkanélküliséget.

 

"Nincs kuncsorgás, tenni akarás van helyette"

Így fogalmazott a polgármester több korábbi interjújában is. És valóban: Cserdiben nincs ingyensegély, ellenben van munka. Közmunka, aminek a keretében „lehetőség van pénzért, nem túl sok pénzért dolgoztatni az embereket”. Ez itt mezőgazdasági munkát jelent, az emberek az önkormányzat földjein dolgoznak. A falu határában, az egykori cigánytelep helyén hat fóliasátor áll, melyekben biogazdálkodást folytatnak. Paprika, paradicsom és cukkini terem bennük.

A gazdálkodás odáig jutott, hogy a falunak mára saját márkájú termékei vannak (Lasipe cigánylecsó, csemege uborka, szilva lekvár, krumpli, fokhagyma, kolbász).

 

forrás: sokszinuvidek.24.hu

forrás: sokszinuvidek.24.hu

Bogdán László az a fajta karizmatikus vezető, aki a közösségének él és gyökeresen meg tudta változtatni a helyiek mentalitását.

- Elhitettem a cigánysággal, hogy hasznosak. Elhitettem velük, hogy a munka a legfontosabb. Fontos, hogy termelő, értékteremtő ember vagy. Tudod mit? Cserdinek az a legnagyobb sikere, hogy felkelünk négykor, és elmegyünk dolgozni – fogalmazott az ujszo.com hasábjain.

Egyik legfőbb eredménynek azt tartja, hogy rendszert tudtak vinni a faluban élők életébe.

- Nem felszámolni kell a cigánytelepeket, hanem üvegházakat meg fóliaházakat építeni. Rendszert ad, új szokásokat visz az életedbe, a felelősségtudatodat javítja – vallja.

 

A mindennapok része lett az adományozás

 

Stand a polgármesteri hivatal előtt - a környező településekről is jönnek ide vásárolni. Forrás: Facebook/Cserdi Község

Stand a polgármesteri hivatal előtt - a környező településekről is jönnek ide vásárolni.

Forrás: Facebook/Cserdi Község

 

A terményekből nemcsak eladnak, hanem adományoznak is. Pedig pár éve még ők is szűkölködtek.

Az elmúlt 60 napban közel 6 tonna primőr árut osztottak ki az általuk megtermelt krumpliból, paprikából és paradicsomból, de nem akarták nagydobra verni, mondta Bogdán László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A falu 80 kilométeres körzetébe ők maguk vitték a rászoruló családoknak a termést, de jutott  a termésből gyermekotthonoknak, közösségi rendezvényeken a vendégeknek is.

Cserdiben működtetnek egy olyan standot, ahol a rászorulók rendszeresen kaphatnak ingyen zöldséget, és ezzel a lehetőséggel sokan élnek.