2024.04.16, Kedd
Ezüstérmes a Nógrád megyei lépcsőfutó páros

Ezüstérmes a Nógrád megyei lépcsőfutó páros

nograd.katasztrofavedelem.hu

2016.09.26. 10:38

Több mint kétszáz tűzoltó részvételével, immár tizenhetedik alkalommal rendezték meg az országos lépcsőfutó bajnokságot szeptember 24-én Budapesten. A párosok abszolút versenyében a két Nógrád megyei tűzoltó, Dénes Gábor és Kalácska Csaba hozhatta el az ezüstérmet, ők ketten ugyanis 3 perc 25 másodperc alatt értek fel a 23. emeletre.

Hirdetés

Az először 2000-ben, fővárosi szervezéssel megrendezett, 2006 óta pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közös szervezésű, immár országos viadalon a résztvevők teljes védőfelszerelésben, acélpalackos légzőkészülékben futnak fel a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri épületének huszonharmadik emeletére. Ez nem akármilyen fizikai megterhelést jelent, ugyanis a védőfelszerelés összsúlya megközelíti a harminc kilogrammot. A versenyzők férfi és női kategóriában, korcsoport szerinti osztásban, egyénileg és párban is indulhatnak. Utóbbi esetben a páros tagjai legfeljebb egy lépcsőfordulónyi távolságra távolodhatnak el egymástól. Az országos versenyre ebben az évben kétszázkilencen neveztek, minden katasztrófavédelmi igazgatóság, illetve számos önkormányzati, létesítményi tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület küldött versenyzőt.

 

A helyszín és a feladat évek óta változatlan, az idén azonban „extra indulók” is színesítették a megmérettetést. Pozsonyból négy szlovák tűzoltó érkezett, rajthoz állt a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ képviselője, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálatának futója, a SOTE Biztonságtechnikai Igazgatóságának sportolója, valamint az egyik támogató cég, a VI. kerületi Sportérem- és Serlegbolt indulója is. Működő lift híján több olimpikon is lépcsőzni kényszerült: Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin és Kugler Attila riói olimpikon kajakosok, valamint Molnár Péter világbajnok kajakos is nekivágott a távnak. Rajtuk kívül az idén először a sajtó is képviseltette magát, a Petőfi TV és a Petőfi Rádió állított ki csapatot, hárman, váltóban teljesítették a huszonhárom emeletet.

Nógrád megyéből hárman vágtak neki a versenynek, Kalácska Csaba tűzoltó hadnagy, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársa és Dénes Gábor tűzoltó zászlós, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki-biztonsági tisztje párosban, míg Szilágyi Ádám, a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja egyéniben mérette meg magát. Kalácska Csaba  és Dénes Gábor a szeptember 14-én Salgótarjánban megrendezett megyei versenyen korcsoportjában első helyezést ért el, így kvalifikálták magukat párosban a 17. Országos Lépcsőfutó Bajnokságra, ahol az előkelő második helyezést érték el 3 perc 25 másodperces szintidővel. Az egyéniben induló Szilágyi Ádám százöt egyéni induló közül korcsoportjában a tizenkettedik helyen ért célba, ő 3 perc 51 másodperc alatt jutott fel a huszonharmadik emeletre.

 

Az abszolút rekord szintidőt egyébként dr. Kanyó Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője tartja, 2002-ben 2 perc 24 másodperccel bizonyult a legjobbnak. 

A verseny végén dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese köszöntötte az indulókat. A vezérőrnagy beszédében gratulált minden egyes résztvevőnek. Szintén gratulált a rendkívüli sportteljesítményekhez, egyben örömét fejezte ki, hogy idén is ilyen nagy létszámban álltak tűzoltók a rajtvonalhoz az ország valamennyi katasztrófavédelmi igazgatóságának állományából.

 

Az egyes kategóriák dobogósait érmekkel és kupákkal díjazták. Az összesen tizennyolc kategóriában kiosztott elismeréseket dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, valamint Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke adta át.

 

A házigazda Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője záróbeszédében büszkén idézte fel, hogy továbbra is fővárosi tűzoltóé minden idők legjobb toronyfutása, ezért az igazgatóság jövőre is komoly szerepet vállal a verseny megrendezésében azért, hogy valaki megdönthesse ezt a kimagasló időeredményt.