2024.04.19, Péntek

Tíz éve nemzeti kegyhely Mátraverebély-Szentkút

kormany.hu

2016.08.15. 06:51

A kegyhely olyan szent hely, amely lehetőséget ad az egyén hitében történő elmélyülésére, ugyanakkor a közösség számára keresztény hitében, magyarságában, nemzeti elkötelezettségében való megerősödésre is.

Hirdetés

A Szent Jobb jelenlétében a magyar nyelvterületet képviselő püspökök Erdő Péter bíboros főcelebrálásával közös, ünnepi szentmise keretében emlékeztek meg Mátraverebély-Szentkút tíz évvel ezelőtti nemzeti kegyhellyé nyilvánításáról.

Az ünnepen került kihirdetésre az a dekrétum, amely kinyilvánítja, a római Santa Maria Maggiore Bazilika affiliálta nemzeti kegyhelyünket. A döntés Magyarországon egyedülálló búcsúkiváltságokat biztosít Szentkút számára.

Magyarország Kormánya képviseletében Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vett részt az ünnepen, amely reggel, a Szent Jobb ünnepélyes fogadásával kezdődött. Az irgalmasság testi cselekedetei címmel Udvardy György püspök által tartott katekézist követő szentmise keretében hálát adtak az elmúlt évtizedért, megemlékeztek arról, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tíz évvel ezelőtt nyilvánította több évszázados búcsújáró helyünket nemzeti kegyhellyé. A szentmise keretében olvasták fel azt a dekrétumot, amely a kegyhelynek a római Santa Maria Maggiore Bazilika általi affiliálását hirdeti ki. A szentmisét körmenet, majd a Szent Jobb előtti tiszteletadás követte.

A helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, a kegyhely olyan szent hely, amely lehetőséget ad az egyén hitében történő elmélyülésére, ugyanakkor a közösség számára keresztény hitében, magyarságában, nemzeti elkötelezettségében való megerősödésre is. Magyarország Kormánya nemzeti és európai uniós forrásokból támogatta a Mátraverebély-Szentkúti kegyhely felújítását, rendezetté tételét. Az ide érkező zarándokok elhelyezését segítő beruházást, mert ezekben a megszentelt helyekben a lelki erőműveket látjuk, amelyek képesek feltölteni az embert, képesek lelkileg és szellemileg felemelni a nemzetet.

Forrás: mti / kormany.hu