2024.07.16, Kedd

Salgótarjánba már megérkeztek a tankönyvek

kormany.hu

2016.08.03. 14:43

Néhány pedagógusnak elkezdődik a munka, és a diákoknak sincs már sok hátra.

Elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon Kodály Zoltán Tagiskolájában már rendezik és ellenőrzik a rendelést.

Palkovics László, oktatási államtitkár kifejtette: július 29-ig - néhány apró tételtől eltekintve - minden érintett kiadó megjelentette a kiadványait és beszállította a Kello raktárába. Az iskolák rendelése alapján diákmunkások közreműködésével külön raklapokra csomagolják a könyveket, s a mintegy 15 ezer raklapot kiszállítják az intézményekbe.

A Kello 15 ezer négyzetméteres raktárból 13 millió tankönyv kiszállítása kezdődött meg, és naponta átlagosan kétszáz iskolába érkeznek meg a kiadványok. A kiszállítást a Magyar Posta végzi.

Kitért arra is, hogy amennyiben az iskolák további rendeléseket kívánnak feladni, második körben szeptember 15-ig tehetik meg. A kiegészítő tankönyvek mennyisége azonban már egészen kicsi szokott lenni. Ezeket a pótrendeléseket szeptember 21-ig kiszállítják az iskolákba.

Az oktatási államtitkár jelezte, a 13 millió tankönyv értéke 12 milliárd forint, ennek kétharmadát az állam állja, ugyanis a diákok 67 százaléka ingyen kapja a tankönyveket.

Az általános iskola 1-4. osztályában alanyi jogon térítésmentesen járnak a kiadványok, felső tagozaton pedig rászorultsági alapon.

Osztályonként meghatározták azt is, mennyiért lehet tankönyvcsomagot összeállítani. Akinek fizetnie kell, többféle módon megteheti. Az érintettek csekket kapnak, a kiadványokért nem kell előre fizetni, a csekket szeptember 15-ig kell kiegyenlíteni. Fizetni lehet utalvánnyal, átutalással, és a Kello szülői felületén is - közölte Palkovics László.

forrás: mti / kormany.hu