2024.03.29, Péntek

Nógrádi lett az idei év Magyarország Tortája

sokszinuvidek.24.hu

2016.08.04. 12:29

Az Őrség zöld aranya, Szó Gellért, (G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján) tortája lett a nyertes! Gratulálunk!

Hirdetés

Háromfordulós zsűrizési körben kiválasztották Magyarország 2016-os győztes tortáját. A tortákat 2016. augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön kóstolhatjuk meg először. Ettől az időponttól árusíthatják a cukrászdák, s a receptek is ettől a naptól lesznek nyilvánosak.

A zsűrizés során tíz torta került a Magyarország tortája 2016 verseny júniusi középdöntőjébe. Az ítészek ekkor Szegeden választották ki a három legjobbat, amelyek közül júliusban döntöttek a 2016 országtortája címről. A győztest 2016. augusztus 4-én a Parlamentben rendezett ünnepségen jelentették be.

A döntés értelmében Magyarország tortája 2016-ban az Őrség zöld aranya, Szó Gellért, (G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján) tortája lett.A salgótarjáni cukrász két remekével: a Zuzorka fantázia nevű és az Őrség zöld aranya elnevezésű tortájával nevezett be az idei versenybe. A fiatal salgótarjáni mester sikere az országtorta verseny történetében egyedülálló, hiszen két alkalommal, ráadásul egymást követő két évben korábban senkinek sem sikerült megnyernie a versenyt. 2015-ben a pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortája kapta az országtorta címet.

Így készül az Őrség zöld aranya

Tökmagos felvertre fehércsokoládés, lazára felvert ganache kerül. Pirított, darált tökmagból, cukorral és őrségi hidegen sajtolt tökmagolajjal pralinét készítenek, melyből fehércsokoládé, hántolt ostya és tökmagolaj felhasználásával ropogós réteg készül. A könnyű ganache-ra helyezik ezt a ropogós réteget, melyre ismét a fehércsokoládés ganache kerül. Erre teszik a málnazselét, majd ismét a lágy ganache réteg következik. Fehércsokoládés tökmagolajos tükörzselé kerül a tetejére. Ganache-sal és temperált, festett kakaóvajas fehércsokoládéból készült körökkel díszítik.

forrás: sokszinuvidek.24.hu

Fotó: sutichef.hu