2024.03.29, Péntek

Medvesi hullócsillag vadászat

2016.08.12. 10:18

Záporozva érkeznek a Perseidák rajai, az élményt vétek lenne kihagyni. Salgóbányán a Geocsodák házához várják az érdeklődőket ma este 21.10-től.

Hirdetés

Tegnap éjjel megérkezett a Perseidák raja, és olyan csodásan záporoztak, ahogy előre megjósolták. Sajnos tegnap felhős éggel kellett szembesülnünk, de a mai égbolt mindent kárpótol, és ha nem is olyan sűrűségben mint tegnap, de biztosan látunk még meteoritokat. 

 

A fényszennyezett belvárosban csekély az esélye, hogy tisztán láthatjuk a hullócsillagokat, ezért mindenképpen érdemes olyan helyet választani a Perseidák megfigyeléséhez, ahol kevés a lámpaoszlop és a kivilágított épület. Azután már csak a kívánságokat kell összeírogatni, hátha teljesülnek...

 

Salgóbányán a Geocsodák házához várják az érdeklődőket ma este 21.10-től. A program: csak ülünk és nézünk.

 

Perseidáknak nevezett hullócsillagok tulajdonképpen a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó törmelékfelhő szemcséi. A felhőn belül az üstökös porának egyes csíkjai sűrűbbek, ezek akkor jönnek létre, amikor a kométa közelebb kerül a Naphoz. Idén a Föld egyszerre három ilyen csíkon halad át, ezek 1862-ben, 1737-ben és 1479-ben alakultak ki.

A következő háromcsíkos felhőkeresztezésre 2028-ig kell várni.

 

A NASA videója még látványosabban mutatja a hullócsillagokat, hiszen az űrből készített felvételek szerint azok sokkal fényesebbek, szabad szemmel jobban kivehetők, mint a Földről szemlélve. 

 

Aktuálishullócsillagperseidák