2024.03.28, Csütörtök

Megújult a lombkorona-tanösvény Ipolytarnócon

mti

2018.04.17. 15:33

A fák lombjai között végigfutó sétány az elmúlt hetekben új tartószerkezetet kapott, ennek megfelelően a nyomvonala is módosult, így nagyobb lehetőségeket kínál a terület természeti értékeinek felfedezésére.

Hirdetés

Újításokkal, egyedi élményelemekkel bővítette az Ipolytarnóci Ősmaradványok turisztikai kínálatát a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a 2018-as szezonra: megújult a lombkorona-tanösvény és hologramos vetítésen elevenednek meg az ősállatok az ősi lábnyomoknál - tájékoztatta az MTI-t Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációs és ökoturisztikai osztályának vezetője.

A cél az, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark egyik legfontosabb bemutatóhelyeként a határon átnyúló geopark teljes turisztikai kínálatát bemutassák Ipolytarnócon, több napos geoturisztikai élménycsomagot kínálva a Nógrád megyébe látogató vendégeknek.

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. Négy éve újabb leletek kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett területen.