2024.07.15, Hétfő

Szent Flórián ünnepe a tűzoltóknál

2016.05.03. 15:52

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja, ebből az alkalomból tartotta meg ünnepségét a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja, ebből az alkalomból tartotta meg ünnepségét a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, május 3-án Salgótarjánban, ahol többek között az Év tűzoltója elismeréseket is átadták.

 

A Szent Flórián napi ünnepi állománygyűlés a Himnusz hangjaival vette kezdetét, majd Koncsekné Németh Tímea tűzoltó alezredes, a humán szolgálat vezetője ismertette az összegyűlt állománnyal az elismerésekben részesülőket. A Belügyminisztériumban megtartott központi ünnepségen Dr. Pintér Sándor belügyminiszter kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül Szent Flórián érdemjelet adományozott Angyal Tibor tűzoltó alezredes, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség kirendeltség- vezetőjének, valamint dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója, a munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként főigazgatói ajándéktárgyat adományozott Mohács Gábor tűzoltó századosnak, a szécsényi katasztrófavédelmi őrs parancsnokának.

A salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség 2015. év tűzoltója díjat Bátori Ferenc tűzoltó zászlós, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság különleges szerkezelője, míg a balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség 2015. év tűzoltója díjat Szabó Lászlótűzoltó őrnagy, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoka vehette át Berecz György tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatótól. Ebben az évben elsőként, hagyományteremtő céllal, a Tiszteletbeli tűzoltó elismerés is átadásra került, melyet a hosszabb időn át történő példamutató munkájáért Jánvári Andrásné, Bercel község polgármester asszonya vehetett át

Az elismerések átadását követően Szabó Csaba tűzoltó őrnagy, műszaki osztályvezető mondta el beszédét, melyben kihangsúlyozta, hogy az igazi tűzoltó mindig tűzoltó, szolgálatban, otthon, ünnepnapon, munkába menet és onnan jövet. Nem csak katasztrófahelyzetekben, hanem békeidőben is segítenek a bajbajutottakon, ők azok, akik elsőként szállnak szembe a tűzzel, a vízzel, a természeti erőkkel.

Ezt követően Berecz György osztotta meg ünnepi gondolatait az összegyűltekkel. Kiemelte, hogy az idei évben elsőként átadott Tiszteletbeli tűzoltó elismerést, egyhangú döntésként, Jánvári Andrásné polgármester asszony kapta meg. Megköszönte mindazt a segítséget, melyet a katasztrófavédelem felé nyújt, valamint hogy az első Nógrád megyei katasztrófavédelmi őrs rövid időn belül rendszerbe állhatott.

Az esemény az igazgatóság salgótarjáni épületében található harang megáldásával folytatódott. A harang áldása Varga Andrásrómai katolikus esperes jóvoltából történt meg. A megáldást követően Berecz György az alábbi gondolatot osztotta meg az ünneplő állománnyal: 1885-ben Weisenhachen János konyakgyáras, földbirtokos alapította meg az önként jelentkező gazdálkodókból, kereskedőkből, munkásokból álló Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyletet. Az önkéntesek alapszabályát a Magyar Belügyminisztérium 1886. május 10.-én hagyta jóvá és ezáltal vált hivatalosan is bejegyzett egyletté. Ezen évforduló alkalmából - a Flórián napi ünnepség keretében - Borda Pál által felajánlott, Schaudt András budapesti harangöntő által XIX. század közepén készült harang került elhelyezésre a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületének halljában.

Az ünnepség a tűzoltóság falán álló Szent Flórián dombormű ünnepélyes koszorúzásával ért véget.

forrás: nograd.katasztrofavedelem.hu

Galéria

Helyi hírekKatasztrófavédelemtűzoltóságSzent Flórián