2024.07.18, Csütörtök

Kezdődik a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok programsorozata

MTI

2018.06.28. 12:43

A szlovákiai Füleken kezdődik szombaton a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok programsorozata; a felvidéki városban komoly- és népzenei koncertek, előadások, szakvezetéses erdei séták, gyermekprogramok, helyi ételek és termékek bemutatója várja az érdeklődőket - tájékoztatta az MTI-t a Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója.

Illésné Kósik Andrea elmondta: a Muzsikál az Erdő Alapítvány 2005 óta szervezi meg minden évben a többnapos, több helyszínen zajló rendezvényt.

Mint fogalmazott, az összművészeti rendezvénysorozat felöleli a művészetek rétegeit, a természet, a környezet megóvásának fontosságát, a fenntartható életforma jelentőségét és egyfajta missziót is folytat, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse meg a klasszikus és népzene értékeit, a környezettudatos, erdőt szerető gondolatokat.

Füleken a városi parkban koncertezik majd a ruszin Cendes Orchestra, fellép a helyi Melódia Női Kar és a székesfehérvári Vox Mirabilis Kórus, valamint a Muzsla Néptáncegyüttes. Bemutatkozik a füleki Foncsik Énekegyüttes és hangversenyt ad az Egri Szimfonikus Zenekar is.

Lesz kézműves műhely a Motollával, vásár helyi termékek bemutatójával, helyi ételek kóstolója a Banyaklub jóvoltából, szakvezetéses erdei séta Balázs Csaba ökológussal. A füleki várban Titton Viktória igazgató régészeti, Gál Lajos, a Szlovákiai Barlangigazgatóság barlangvédelmi részlegének vezetője geológiai előadást tart, a kicsiknek a MeseFigurák bábszínház ad előadást.

A füleki rendezvény szervezője a Városi Művelődési Központ, partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Novohrad-Nógrád Geopark. A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok 15. évadának idei programsorozata követi az elmúlt évek hagyományát, így határokon átnyúló programnapokat is szervez: a felvidéki nyitónap után az őszi, Gyula térségében szerveződő program egy napja a Partiumba látogat majd.

A július 8-án záruló erdei koncerteket Fülek után Tar-Fenyvespusztán, Mátraverebély-Szentkúton, Szurdokpüspökiben, Mátraalmáson, Abasáron, Kékestetőn, Gyöngyöspatán és Gyöngyöstarján-Sósiréten szervezik.

KultúraNógrád megyeFülekNovohrad-Nógrád Geoparkmuzsikál az erdőMátrai Művészeti Napok