2024.03.29, Péntek
Az eddiginél is hatékonyabb lesz a magyar napelemes tetőcserép
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Az eddiginél is hatékonyabb lesz a magyar napelemes tetőcserép

MTI

2023.04.18. 14:51

A Terrán Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve fejleszti tovább a Generon napelemes tetőcserepet, mely által nem csak a színválaszték bővül, egy új okos napelemes tetőcserép kialakítása is tervben van.

Hirdetés

Jelentős kutatás-fejlesztési projektbe kezd a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.: a cég mintegy 828 millió forintos beruházás keretén belül fejleszti tovább saját gyártású napelemes tetőcserepét, a Terrán Generont - derült ki a társaság MTI-hez eljuttatott tájékoztatásából. A fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) 422,478 millió forint támogatással járult hozzá.

A több mint 100 éves Terrán termékét, a Generon napelemes tetőcserepet lapunkban is több alkalommal bemutattuk, mely által a cég saját megoldást kínál a megújuló-energia felhasználásra. A Generon különlegességét az adja, hogy a napcellák olyan speciális módon vannak az egyedi tetőcserepek felületére integrálva, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel.

Működésük lényege, hogy minden cserép külön-külön szolárpanelként működik, melyek akár felhős időben is - amikor részterhelésen üzemelnek - akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni.

A közlemény szerint a fejlesztési projekt célja a Generon napelemmoduljainak továbbfejlesztése és a termékpaletta bővítése, valamint a versenyképesség fenntartása. A fejlesztéseknek köszönhetően a termék nem csak jobb jellemzőkkel fog bírni, jobb hatásfokkal is fog üzemelni.

 

 

Nemcsak a színválaszték bővül, egy új okos napelemes tetőcserép kialakítása is tervben van

A vállalat tervei között szerepel az eddigi fekete napelemszín mellett a terrakotta színű napelemes tetőcserepek bevezetése, amelyek amellett, hogy a szélesebb vevőkör igényeit is kielégítik, bővítik a termék lehetséges felhasználásait is. Mint kiemelték,

a színes Generon napelemes tetőcserép prototípusa már elkészült, várhatóan idén be is mutatják.

Mindemellett arra is kitértek, hogy a projektben egy újfajta, modulonkénti mikroinverterrel ellátott okos napelemes tetőcserép kialakítását is tervezik. Ennek az újszerű megoldásnak a lényege, hogy a rendszer egyrészt tetszőlegesen bővíthető utólagosan is, másrészt pedig egy modul meghibásodásánál nem a teljes rendszer energiatermelése szűnik meg.

 

 

A vállalat az MTI érdeklődésére közölte, a Terrán Kft.-nél a gyártási kapacitás évi mintegy 550 000 darab szolár tetőcserép. A Generon napelemes tetőcserepekből a cég 2021-ben 52 000 darabot, tavaly pedig már több mint 100 ezret értékesített, a termékek nagy részét belföldön adták el.

A 2020 novemberében indult kutatás-fejlesztési projekt 2023 november 1-ig tart.

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.Helyi híreknapelemtetőcserépmegújuló energiaTerrán Generonnapelemes tetőcserép