2022.10.07, Péntek
Átadták a felújított szlovák nemzetiségi iskola első ütemét Nézsán
illusztráció - Unsplash

Átadták a felújított szlovák nemzetiségi iskola első ütemét Nézsán

mti

2022.02.23. 13:25

A kormány támogatásával megújul a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola, az első ütem fejlesztéseit szerdán adták át a Nógrád megyei településen.

Hirdetés

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta, az iskola az elmúlt években csaknem 100 millió forintot kapott beruházásokra.

A politikus úgy fogalmazott: a magyarországi szlovákok évszázadok óta hűséges tagjai voltak az országnak, ezt szeretnék megköszönni a fejlesztésekkel, amelyek az elmúlt években a magyarországi szlovák vezetőkkel való erős összefogással valósultak meg.

Az Országos Szlovák Önkormányzat által fenntartott öt iskola is megújult részben vagy egészben - mondta, megemlítve, hogy 30 - szlovák nemzetiség által is lakott település - templomának felújítását valósították meg, illetve kezdték el.

Kucsera Andrásné, az iskolát fenntartó nézsai szlovák önkormányzat elnöke elmondta: a beruházás első ütemében megállították a vizesedést és elkészült a kémény felújítása, az épület szigetelése, valamint az alagsori rész közösségi térré alakítása.

Mivel az iskola műemlék épület, sok engedélyre és sok módosításra volt szükség - tette hozzá. Idén, a második ütemben megtörténik a héjazat, a felső csatornavezeték, az erkély és a terasz felújítása.

Az átadást augusztus 22-re tervezik, az iskola 60. fennállásának évfordulójára, az utolsó szakaszban pedig az épület külső megszépítését végzik el.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke felidézte: lassan húsz éve, hogy elkezdődött a nemzetiségi önkormányzatok felelősségvállalásán alapuló intézményrendszer kiépítése, és - mint mondta -, ez a folyamat nem lett volna lehetséges a kormány támogatása nélkül. Sok munka van még hátra, a nézsai minta pedig példa lehet a többi iskola számára - tette hozzá.

Balla Mihály, Nógrád megye 2. számú választókerületének képviselője azt emelte ki, hogy az iskola, az egykori Reviczky-kastély felújításával többszörösen is értéket védenek, mivel műemlék épület újul meg. Az összetartozást erősíti az új közösségi tér, és a fejlesztés segít megőrizni a helyi szlovákság értékeit, színesebbé téve ezzel a magyar kultúrát is. A képviselő közölte: a második ütem a Magyar falu program által biztosított 80 millió forintból készül majd el.

Helyi hírekNézsaszlovák