2022.08.16, Kedd
Szálló por - Salgótarjánban vigyázni kell a légszennyezettség miatt
Illusztráció: Pexels

Szálló por - Salgótarjánban vigyázni kell a légszennyezettség miatt

mti

2022.01.02. 12:32

Országszerte többfelé ismét megnőtt a hét elején a légszennyezettség a szálló por miatt.

Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) keddi adatai alapján már nem csak Sajószentpéteren és Kazincbarcikán, hanem Putnokon is veszélyes a levegőminőég. Miskolc, Salgótarján és Tököl levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további kilenc településen - köztük Budapesten - kifogásolt a levegőminőség.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen, veszélyes.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a fűtési szezonban "gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, amely során a légszennyezők a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek, így ilyenkor koncentrációjuk gyorsan emelkedhet".

Ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten - hangsúlyozták.

Helyi híreklégszennyezésSalgótarján