2024.04.20, Szombat
Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye tűzoltói közösen fékezték meg a hulladéklerakónál felcsapott lángokat Salgótarján határában
pixabay - illusztráció

Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye tűzoltói közösen fékezték meg a hulladéklerakónál felcsapott lángokat Salgótarján határában

nograd.katasztrofavedelem.hu

2018.07.16. 17:24

2018. július 14-én, szombaton kora délután érkezett a bejelentés, miszerint Salgótarján külterületén, a 22-es számú főút mellett, a csókáspusztai hulladéklerakó-telepen körülbelül 1000 négyzetméteren nagy mennyiségű hulladék kapott lángra.

Hirdetés

A tűzesethez a salgótarjáni, a balassagyarmati, a szécsényi, a bátonyterenyei, az ózdi és a pétervásárai hivatásos tűzoltókat, valamint az endrefalvai, a ságújfalui és a helyi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a helyszínre érkezve megkezdték a lángok oltását.

A telep dolgozói maguk is tevékenyen részt vettek a munkálatokban, a nap folyamán 2 teherautóval hordták és 3 munkagéppel terítették folyamatosan a földet.

A több órán át tartó, összehangolt, megfeszített munkának köszönhetően, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányítása mellett a tüzet hét vízsugárral sikerült körülhatárolni, majd a késő esti órákra eloltani, az éjszakai őrzésről a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tagjai gondoskodtak.

A füstképződés miatt a Katasztrófavédelmi Mobil Labort is a helyszínre riasztották. Az egység méréseket végzett a káreset helyszínén, majd megvizsgálta a levegő minőségét Salgótarjánban, a Kürtgyarmat úton és a 21-es számú főút salgótarjáni szakaszán. Méréseik az egészségre ártalmas károsanyag-koncentrációt nem mutattak ki.

Vasárnap hajnalban a szemét újragyulladt. A salgótarjáni hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, emellett önkéntes tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tagjai is a helyszínre érkeztek, valamint továbbra is a helyszínen tartózkodtak a hulladéklerakó munkatársai. Újabb több órás küzdelmet követően a tüzet sikerült eloltani, a kárhelyszín földdel történő letakarása az esti órákig folyamatosan zajlott.

A vasárnap reggeli órákban lakossági bejelentés is érkezett, miszerint Salgótarján és Vizslás-Újlak határában füstöt és szúrós szagot észleltek. A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor is a helyszínre vonult, megállapították, hogy a jelenség a csókáspusztai tűzesettel összefüggésbe hozható, majd párhuzamos méréseket végeztek, azonban az egészségre ártalmas károsanyag-koncentrációt továbbra sem mutattak ki.

AktuálisSalgótarjánNógrád megyeTűzhulladéklerakóCsókáspuszta