2024.03.28, Csütörtök

A megyében is pályázhatnak NépmesePontra

kormany.hu

2017.03.23. 11:37

A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány csaknem 1,2 milliárd forint értékben, EU-s forrásból.

Hirdetés

A projekt célja, hogy a kulturális intézmények minden megyében gondolkodjanak el azon, hogyan tud hozzájárulni a népmese a gyerekek személyiségének, képzelőerejének fejlődéséhez - mondta el a program szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

 

NépmesePontok többek között műhelyfoglalkozások, művészeti alkotócsoportok, élőszavas mesemondás, kompetenciafejlesztő táborok, mesemondó, meseíró és meseillusztrációs versenyek, de az egész család részvételét biztosító programok megvalósulását is lehetővé teszik, a projekt támogatja továbbá szakemberek képzését, továbbképzését is.

 

Schanda Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára közölte: a kormány célja, hogy a köznevelést kiegészítő, tanulást segítő szolgáltatások, új tanulási formák jöjjenek létre, amelyek középpontjában a magyar hagyomány, a magyar tudás és a magyar népmese áll. Kulturális intézmények bevonásával azt szeretnék elérni, hogy lehetőleg minden magyar gyerek találkozzon a magyar népmesékkel.

 

A kormány erre a célra csaknem 1,2 milliárd forintot különített el:

  • egy-egy intézmény 30 millió és 80 millió forint közötti összegre pályázhat március 27-től;
  • a projekt végrehajtási ideje 36 hónap;
  • megyénként legfeljebb három, településenként egy pályázat nyerhet.

 

A pályázat kapcsán már számos intézmény kereste meg tapasztalatszerzés céljából a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként ötödik éve működő tabáni Mesemúzeumot – mondta el Helmich Katalin, a múzeum szakmai vezetője. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója hozzáfűzte: intézményük tíz éve foglalkozik azzal, hogy az élőszavas mesemondás tradícióit, technikáit tanítsa, és az érintettek bevonásával kidolgoztak egy népmese programot is. A NépmesePont projekt során támogatásban részesülő intézményeknek vagy szervezeteknek együttműködési megállapodást kell kötniük a Hagyományok Házával.

PályázatokNógrád megyeNépmesePontnépmese